Kommande följetong!
Idag började vi undersöka den yta som ligger allra längst väster ut på undersökningsområdet. Då denna del förmodligen utgjort gränsen mellan två ägor under historisk tid, har den till skillnad från resten av boplatsen inte skadats av odlingsaktivitet. Detta ger oss ett tjockare och fyndrikare kulturlager! Vi tänker försöka uppdatera er dagligen med fynd från ytan, så fortsättning följer…
Vi gillar er!
Under förra veckan nådde vi upp i 600 följare på Facebook! I skrivande stund har vi 613 ”Motala-fans”, jätte kul tycker vi! (tummen upp)
Västra ytan – dag 2
Redan när vi rensade av ytan bjöd den på flera fina fynd, bland annat det här yxfragmentet!
Västra ytan dag 3:1
Det är inte bara kulturlagret som är oskatt, det finns också flera bevarade anläggningar på ytan. Anders har redan undersökt en härdgrop under förmiddagen och håller just nu på att dokumentera ett bränt stolphål!
Västra ytan dag 3:2
Efter att ha sållat 1/2 kvadratmeter ruta av det tjocka kulturlagret måste fyndasken redan tömmas. Än så länge har både knackstenar, slipstensfragment och bensplitter/avslag dykt upp. Och så kvarts såklart…
Västra ytan dag 4:1
Idag påträffades en tunn lins som skiljde sig från kringliggande jordmån genom att vara betydligt fetare…samt att den utsöndrade en distinkt och ännu oidentifierad doft. Cederträ och orientaliskt te har nämnts, medan mindre sofistikerade näsor har föreslagit diesel eller reningsmedel.
I sammanhanget kan ett tips vara artikeln På jakt efter forntidens känsel, lukt och smak av Motalas egna Göran Gruber och Sara Gummesson i den rykande färska Arkeologi i Östergötland!
Västra ytan dag 4:2 – ”Gubbar som jobbar”
Idag har de så sakteliga smugit sig över till oss på den västra ytan. Mycket är det som lockar, fina fynd, välbevarade (och väldoftande) anläggningar och inte minst – närheten till dass!
Västra ytan dag 5:1 – Det blir en bra dag!
Redan vid första skrapet med skärsleven dök det här ljusterfragmentet upp i kanten av en härdgrop. Det lovar gott!
A leister point found just beside a hearth. Its going to be a good day!
Arkeolog med enkla behov…
Efter att ha skottat upp ett stort antal rutor som i princip varit fyndtomma så gjorde detta lilla mikrospån i sydskandinavisk flinta min dag. Den 1,5×0,5 cm stora flintbiten är avbruten och bör ha suttit infäst någon form av benspets.
Grav 012 – ”Oj, oj, oj…” (P. Gustafsson)
Idag fotodokumenterar vi den senaste undersökta graven från äldre stenåldern i Motala. Precis som i grav 011 ligger den här personen i hockerställning, dvs på sidan med benen uppdragna (längst ner åt vänster i bild). Tydligast syns ryggraden men också att den gravlagdes huvud saknas. Det kan bero på senare tids odling i området, att plogen helt enkelt dragit bort kraniet. Eller följde skallen aldrig med ner i graven?
Vi kommer att lägga upp fler bilder på graven på vår blogg.
EXTRA VISNING!
Intresset för våra guidningar är fortsatt stort. Nästa veckas visning är redan fullsatt.
Därför genomför vi en extra visning onsdagen den 31 juli kl 17.00.
Anmälan sker till turistbyrån i Motala, tel: 0141-10 12 00.
Samling vid turistbyrån.
Vältajmat besök
Ulla-Karin och Lars Larsson som båda deltagit i utgrävningarna av det mesolitiska gravfältet vid Skateholm i Trelleborgs kommun, kom på lämpligt besök idag när vi fotograferade grav 012. Lars som är professor i arkeologi vid Lunds universitet har på nära håll följt våra undersökningar sedan år 2000 och ingår i projektets referensgrupp.
Grav 011 – en man
Vår osteolog har med utgångspunkt från armbågsledens breddmått på personen som låg begravd i grav 011 kunnat konstatera att det sannolikt var en vuxen man. Säkerheten i uttalandet är ca 80%. En eventuell felkälla kan vara att referensmaterialet i huvudsak bygger på en ”modern” population och inte en mesolitisk dito.
Vi återkommer med fler data om gravarna vart efter informationen kommer in till oss.
Grav 012 – huvudlöst
I förra veckan undersökte vi den tolfte graven från äldre stenålder söder om strömmen i Motala. En preliminär bedömning av skelettet visar att den begravda personen kan ha varit en kvinna i medelåldern – cirka 30 till 50 år gammal. Hon hade placerats på sidan med uppdragna ben i så kallad hockerställning. En märklig detalj med graven är att kroppen saknar kranium…
Sådärja! En Lihultare till kaffet. Sara fyndar fint. Och vem är det som smyger i bakgrunden?