Vi går igenom fyndmaterialen som kom från konserveringen för några veckor sedan. Bland dem finns de här två hornhackorna/grävkäpparna som är tillverkade av älghorn. Båda är tillspetsade och har en skåra på ovansidan. Det är en öppen holk i vilken träskaftet har suttit. Genom att surra fast hackan med en läderrem på skaftet har den hållits på plats.

Tillhör fynden de få spår efter den samlande människan vid Motala ström som vi hittar?

Liknande spetsredskap har hittats vid Holmen, en äldre stenåldersboplats vid Tåkerns södra strand. Avbildningar på dessa fynd återfinns i Hans Browalls bok ”Det forntida Alvastra”.

Ströningar – medeltida bling bling

I det medeltida materialet från Motala finns en hel del små belag i brons eller mässing, så kallade ströningar (höger bild). De har använts som dekoration på bälten, böcker, väskor och andra läderföremål.

Den stora, runda ströningen med blommotiv föreställer troligen en ros, en symbol för jungfru Maria. Liknande ströningar har hittats på andra platser i Östergötand, bland annat Skänninge, Linköping, Vreta kloster och Stora Ullevi utanför Linköping.

Från Domkyrkoparken i Linköping finns ett vackert senmedeltida bälte med ströningar, som påminner om dem som vi har från Motala (vänster bild).

För den som vill veta mera om undersökningen i Domkyrkoparken rekommenderas Göran Tagessons artikel i boken: Lionga. Kaupinga. Kulturhistoria och arkeologi i Linköpingsbygden. 2005.

Medeltida spänne

Detta lilla spänne finns bland fynden från undersökningar vid Verkstadsvägen. Vid en första anblick är det lätt att tro att den väldekorerade dräktdetaljen är från 1800-talet eller senare. Men efter lite efterforskning bland kollegor och i litteraturen står det klart att föremålet tillverkades någon gång under 1300-, eller 1400-talen.

Spännet är cirka 3 cm i diameter. Materialet är troligen en kopparlegering som eventuellt varit förgylld. Det finns små guldfärgade inläggningar i de tre halvmåneformade delarna av spännet. Det finns också urtag där det kan ha suttit stenar infästa.

Ett liknande spänne har tidigare hittats i en grav i Arby kyrka i Möre, Det finns också snarlika spännen från London. De användes för att hålla ihop klädnaden och satt nära halsen. Den här typen av spännen bars av såväl kvinnor som män.

”Motala Tidning – Unika fynd ändrar Motalahistoria”
Göran Gruber (SHMM AU) visar en löpsedel från november 1999.

Den här veckan pågår MESO 2015 i Belgrad, Serbien. Det är den nionde internationella konferensen om Europa under mesolitikum, dvs. äldre stenåldern. Flera av oss är där och sammanlagt kommer vi att hålla sju föredrag med utgångspunkt från undersökningarna i Motala. Dessutom presenterar vi platsen genom denna poster.

Konservering

Idag är Ebba från Studio Västsvensk Konservering på besök i Linköping. Hon hämtar bland annat metallfynd från smedjan som undersöktes vid Strandvägen och som har daterats till slutet av 1300-talet.

Även det lilla spännet som hittades vid utgrävningarna vid Verkstadsvägen år 2010 och som vi nyligen ”återfann” kommer nu att transporteras till Göteborg för konservering.

Kollegorna som är på konferens i Belgrad skickar bilder från gårdagens exkursion vilken gick till Lepenski Vir, en mesolitisk boplats invid Donau. Turen gick först till the Iron Gates med ett stopp vid det romerska fortet som byggts på under medeltiden. Sedan fortsatte de till Lepenski Vir museet.

Lite som Motala, eller vad tycker ni?

Nya arkeologiska undersökningar i Motala

Under nästa vecka, den 5-9 oktober, gör vi en mindre undersökning i Gästisparken, söder om strömmen i Motala. Fokus ligger på den s.k. ”Hertig Johans källare”. Målet är att datera källaren, identifiera olika byggnadsfaser samt göra en bedömning av byggnadens status. Vi kommer också göra en mindre insats alldeles väster om Strömbron. Tidigare genomförda georadarundersökningar där visar på intressanta lämningar och målet är att ta reda på vad det kan vara.

Det arkeologiska arbetet i Gästisparken genomförs som en del av Motala kommuns planerade gestaltningsarbete i parken.

Visningar av undersökningarna sker på plats:
Torsdagen den 8 oktober, kl 17.00
Söndagen den 11 oktober, kl 14.00

Välkommen!

Fynd i Gästisparken

Vi har börjat schakta kring ”Hertig Johans källare” i Gästisparken, Motala, och tidigt hittar vi en flaska Åbro klass IIB (urdrucken) från 1965 samt ”stortegel”, från äldre perioder.

Entrén till hertig Johans källare har schaktats fram och den är fylld med sand.

Gästisparken, källaren

Vi har nu fått fram två rum till källaren som finns kvar inom Gästisparken. Den ena är byggt under tidigt 1800-tal. Det andra är sannolikt rester efter en äldre byggnad på platsen. Vi hade förhoppningar om att det skulle finnas ett intakt källarvalv i den äldre delen. Tyvärr visar dagens undersökningar att det är krossat. Bara källarväggarna verkar finnas kvar.

Gästisparken – källaren
Vi har fått upp en mindre del av källarens insida och kan konstatera att det ligger ett kalkstensgolv i den äldre delen. Dessutom finns en kort tegeltrapp in till den yngre delen. Nu letar vi vidare efter en nisch som finns dokumenterad i äldre material.

Här gräver vi fram en av källarens tre nischer. Som ni ser är källaren fylld med sand men också en hel del sten och utan grävmaskinens hjälp skulle detta blivit ett slitsamt och onödigt tidskrävande jobb.

Gästisparken
Idag har vi haft ett uppföljningsmöte med länsstyrelsen och Motala kommun om hur vi går vidare med undersökningen av källaren…

Mera nyhetsmedia

SVT Nyheter Öst har besökt oss idag och Magnus visade bland annat några av de mynt som vi hittat i källarens golvlager

Håll utkik de kommande dagarna efter inslaget.

Idag har vi också besök från Åbo akademi. Alf har kommit till Motala för att ta murbruksprover. Han kommer att analysera dem och därigenom förhoppningsvis hjälpa oss att datera källarens äldsta delar.

Det större och troligen den äldsta delen av källaren är nu tömd på fyllnadsmassor. Nu sopar vi rent inför dokumentation av väggar och byggnadsdetaljer.

Vid fredagsmyset när Östgötaskildraren Carl Fredrik Broocman besökte Motala krog år 1760 serverades ostron och Madeira samt vin som buteljerats i flaska från Björknäs glasbruk. Efter maten avnjöts en pipa med god tobak.

Fredagsmys i källaren på Gästis med Coca-cola, chips, Ahlgrens bilar och mellanöl. Trevlig helg!