Någon är pensionär, andra semesterlediga och en kille har sommarlov. Gemensamt för samtliga är att alla älskar historia och deltar i den amatörarkeologiska utgrävningen vid borgruinen Biskopstuna.
– Jag ville ha nåt intressant att spicea upp sommaren med, säger William Fronda.
En stekhet sol bränner i nacken och faller över utgrävningsområdet, det väntade regnet uteblev. Delar av gräsmattan kring den gamla biskopsborgen har schaktats bort och den dammiga grå jorden under frilagts. Här och där sticker små gula pinnar upp som markerar var man hittat ben eller kanske tegel och projektledare Ann-Mari Hållans Stenholm pekar ut rester av forntida anläggningar som dykt upp på grävområdet.
Det handlar om delar av en stenmur och en liten stenpackning som kan ha utgjort resterna av en stenlagd gårdsplan under medeltiden. Några meter längre bort diskuterar Lena Beronius Jörpeland det fortsatta arbetet med en av de entusiastiska deltagarna, Ellge. Han är i full färd med att rensa fram muren i gassande sol.
– Vi har hunnit mycket den här veckan och haft väldigt duktiga kursdeltagare, både intresserade och receptiva som har snappat upp det vi har lärt ut. Alla får känna på och uppleva hur det är att vara arkeolog men också tolka lämningar från äldre tider, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.
Visningar och barnverksamhet
Många drömmer om att gräva i jorden och hitta spår från det förflutna. Att få avslöja historiens hemligheter med skärsleven i hand. Och nu har några fått chansen. Under fyra veckor i augusti pågår en forskningsundersökning och en amatörarkeologisk kurs vid den medeltida borgruinen Biskopstuna i Åkersberga. Kursen är ett samarbete mellan Österåkers kommun, Österåkers hembygds- och fornminnesförening och Arkeologerna. Det är en chans för alla som vill att prova på hur det är att vara arkeolog. Dessutom anordnas guidade visningar och barnverksamhet varje tisdag, onsdag och torsdag. Intresset har varit stort.
– Det har kommit mycket folk på visningarna och många har gått till fots hit. Det visar att det verkligen är boende i området som vill se vad som händer och är jättenyfikna. Vi har även haft en barnverksamhet så det har varit besök från förskolorna och skolan, men även ströbesökare och hela familjer, säger Birgit Lindholm, kultursekreterare i Österåkers kommun och tillägger:
– Det är roligt att se hur bra det har gått och vi hoppas kunna fortsätta ytterligare två säsonger.
18-årige William tycker historia är spännande och har varit med hela veckan.En av de yngsta deltagarna på kursen är 18-årige William Fronda. I mörk keps som skydd mot solen står han på knä på marken och drar försiktiga tag med skärsleven i den torra jorden. Att arbeta som arkeolog kan vara fysiskt krävande, tungt och svettigt. Speciellt under en extremt varm sommar men han arbetar lugnt vidare. Det var hans pappa som kom med förslaget att han skulle anmäla sig till utgrävningen för att ha någonting att göra de sista veckorna på sommaren.
Och William som är intresserad av historia och troligen ska läsa en historiekurs i höst, hakade på.
– Vi har grävt och tagit upp jord, ibland måste man sålla och gå igenom jorden. Jag har tagit bort en del rötter för att jag tycker det är kul. Mest har det kommit tegel och lite ben. Vi har grävt en centimeter i taget, jag har aldrig grävt så tidigare men nu fick jag en förklaring till varför man gör så, säger han.
”En annorlunda upplevelse”
William berättar att det mest spännande han hittat är något som kanske är en del av en vas, en ledkula som troligen kommer från ett djur och en tand. Han säger att han skulle kunna tänka sig att göra om upplevelsen i framtiden.
– Tre timmar av tråkighet kan vara värt fem minuter av rolighet när du äntligen hittar något. Det är intressant att bara få testa något nytt, och kul när man hittar något historiskt. En annorlunda upplevelse.
Den medeltida borgen Biskopstuna byggdes av ärkebiskopen i Uppsala, troligen i början av 1300-talet. Under medeltiden tillhörde borgen ärkebiskoparna och dess strategiska läge vid mynningen till en stor vattenled gjorde den viktig. I dag återstår bara ruinen av den en gång magnifika borgen. 2014 gjordes en georadarundersökning av de omkringliggande ytorna och då visade det sig att det fanns murar och andra anläggningar dolda under marken. De ska nu grävas fram.
Ett stenkast från utgrävningsområdet, alldeles i skuggan av den gamla borgen, står Staffan Lundmark vid vattensållet. Han arbetar med att tvätta och rengöra de fynd som dykt upp ur jorden och som ska registreras och analyseras. Det handlar bland annat om järnföremål som spikar, en liten glasbit, ben, tegel och keramik. Försiktigt använder han vattenslangen och en pensel för att få bort jord och skräp från en liten benbit. Skämtar om att vattensållningen har varit ett bra jobb under de heta dagarna för att få lite svalka.
– Den här kursen är perfekt upplagd, vi är många lokala förmågor som är väldigt intresserade av vår kommun. Den här borgen är ju en viktig punkt i området. Jag var och grävde Lappdal i fjol och nu blir det Biskopstuna i år och jag hoppas på Biskopstuna även nästa år.
Vad har varit roligast med kursen?
– Det är en väldigt positiv stämning och trivsamma grävkollegor. Och spännande förstås, man väntar hela tiden på att göra ett annorlunda fynd.
En del är med bara under en dag men de allra flesta en hel vecka. Deltagarna får under kursen prova på alla arkeologiska moment; det handlar om allt ifrån fysiskt grävarbete, dokumentation av lager och inmätningar med totalstation, till fyndtvätt och tolkningsarbete.
– Många är väldigt intresserade av arkeologi och jag tror det är viktigt att man får komma som amatör och prova på. Det är även viktigt i ett vidare perspektiv när det gäller kulturmiljö och kulturmiljövård att människor som inte sysslar med det här normalt förstår värdet av det vi gör, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.
Viktigt att förstå vår dåtid
För att kunna söka skydd undan solen finns en liten bod där fynden förvaras och ute på ängen har ett tält spänts upp där alla samlas för att fika och äta lunch sittandes på de långa bänkarna. Det ger även skydd mot några enstaka regndroppar som dyker upp när solen tillfälligt går i moln. Stämningen är uppsluppen och idag bjuds det på muffins och vattenmelon till fikat. Monika Eek har tillbringat förmiddagen inne i boden med att sortera fynd och noga anteckna på påsarna vilken del av anläggningen de kommer ifrån och när de hittades. Efter fikat återgår hon till arbetet. Med iver eftersom hon är en noggrann person som vill ha ordning och reda, säger hon.
– Jag tycker det är jätteroligt att få lära mig mer om historien och att få gräva, att lära sig hela processen och sätta in allting i en kontext; vad kan man dra för slutsatser, vad kan man lära sig. Det är viktigt att vi förstår vår dåtid för att kunna förstå vår framtid och sätta allt i ett sammanhang.
Följ våra duktiga kursares vedermödor i deras fältdagböcker
Läs mer om projektet på Österåkers kommuns hemsida
Allmänna visningar
Allmänna visningar tisdagar, onsdagar och torsdagar under perioden 7–30 augusti:
- Klockan 13: Visning av borgruinen
- Klockan 14: Visning av utgrävningen
Barnverksamhet
Barnverksamhet tisdagar, onsdagar och torsdagar 7–16 augusti samt den 26 augusti:
- Klockan 12–15: Leta efter arkeologiska fynd i barnens egen undersökning
Ingen anmälan krävs för visningar och barnverksamhet. Välkommen!