Vad döljer sig i marken vid ruinen efter ärkebiskopens borg i Österåker? I augusti 2019 fortsätter fjolårets forskningsundersökning och då anordnas amatörarkeologiska kurser öppna för dig som aldrig grävt förut. 

Entusiastiska amatörarkeologer gräver sig ner i historien vid ärkebiskopsborgen. Foto: Arkeologerna CC-BY

Förra året blev en succé med många intresserade och nu är det dags igen. Under fyra veckor ska områden söder och sydväst om borgruinen grävas ut och den 12 augusti–5 september finns det chans för alla intresserade att prova på arkeologiyrket. Då arrangeras amatörarkeologiska kurser som är två eller fyra dagar långa och innehåller också en utbildningsdag och uppföljning av resultaten. Kurserna leds av arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius-Jörpeland.

Historik

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen kan ha uppförts redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som också ägde det närbelägna Tuna gård. Du kan besöka borgen genom att låna nyckeln på Österåkers bibliotek eller på Information Österåker i Åkersberga. Sommartid 2018–2020 genomförs en arkeologisk forskningsundersökning och amatörarkeologiska kurser vid borgen. Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som senare byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Forskningsutgrävningen arrangeras av Österåkers kommun i samarbete med Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.

Förra årets deltagare Anki och Elin gräver fram gårdsplanen. Foto: Arkeologerna

Anmälan

För mer info och anmälning besök Österåker.se

Reportage i Vetenskapsradion Historia

Sveriges Radios program Vetenskapsradion Historia sände i november 2018 reportaget ”Livet vid borgen” om utgrävningarna vid Biskopstuna 2018.

Lyssna på programmet här!

Hitta till Biskopstuna via länkad karta

En nyckel var ett av fjolårets fynd. Foto: Arkeologerna CC-BY