Under påsklovet kunde man åka tidsmaskin på Göteborgs stadsmuseum! I alla fall nästan, om man räknar VR-kompatibel 3D.

Arkeologerna var under påsklovveckan på plats på stadsmuseet för att hålla en virtual-reality-rundtur. Rundturen gick bland kanoner och bastioner på Gullbergs fäste, skansen Lejonets föregångare som var en viktig del av Sveriges försvar ända fram till 1600-talet. Sedan en tid tillbaka har vi arbetat med att digitalt rekonstruera delar av det forna Göteborg, och med resultaten från utgrävningarna av Gullbergs fäste kombinerat med historiska kartor och kunskap om andra fästningar, har vi kunnat återskapa en bild av den historiska miljön.

Vi hade också med oss fynd som vi visade upp, bland annat keramik, kritpipor och en flintyxa. Foto: Arkeologerna (CC-BY)
Barn, föräldrar och mor- och farföräldrar fick samsas om att testa VR. Foto: Arkeologerna (CC-BY)
Vi hade också med oss ben, här ser vi bland annat käkar från ko. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Intresset för den virtuella tidsresan var stort, och alla platser var bokade. Extra succé gjorde djuren vi lagt in i modellen, många böjde sig ner för att klappa hunden eller skrattade åt hönsen som sprang runt. Tekniken var med oss för en gångs skull och vi hade minimalt med strul. Efter en så lyckad premiär ser vi fram emot att göra det igen! Information om kommande aktiviteter hittar ni på Arkeologernas kanaler samt på Göteborgs stadsmuseums hemsida.