Igår fredag var det så äntligen dags för drönarfotografering av den fossila åkermarken på lokal 10c. Håkan Thoren styr med säker hand den lilla helikoptern över området. Vi ser alla fram emot resultatet på måndag.

Nu är lokal 7 redo för invasion!
På måndag startar skolvisningarna för Kristianstad kommuns åk 4. 25 klasser har bokat besök, än så länge. Förmedlingen till skolorna finansieras av Trafikverket, och Kristianstads kommun står för transporterna genom ”Kulturnyckeln” (en kulturgaranti för kommunens skolor). En arkeolog och en landskapsvetare från Regionmuseet kommer att leda eleverna i tid och rum. Eleverna ska få fundera över landskapet, studera gamla kartor och handgripligen hjälpa till att lösa ett mysterium…

 

Fotografering av röjningsrösen vid undersökning på lokal 10a. Vid kameran Anders Rosendahl. I bakgrunden inväntar Mikael Larsson grävmaskinen.

 

Anna Broström tar pollenprover för rekonstruktion av växtligheten på lokal 10b. Turen har kommit till det lilla röset 540.

Första veckan med ”barnarbete” på lokal 7 avklarad. Vi har mött fantastiskt duktiga elever, som entusiastiskt rensat sten och hittat ännu mer sten. Egentligen vill de hitta guld och ädelstenar, men än har vi inte mött några sura miner över att det enda som glimmar är en krossad grävmaskinsruta. Bitarna liknar faktiskt diamanter!
Många av elever frågar oss om vi har hittat dinosaurieben, men arkeologer letar inte efter dinosaurier. Arkeologer letar spår efter människor, till exempel… sten.

Nu finns möjlighet att ta del av Arkeologernas utgrävning vid Bjärahallsvägen, där vi undersöker delar av en gravplats från äldre järnålder.
Varmt välkommen på onsdag den 18 maj, mellan klockan 16.30-17.30, på cykel eller till fots.

Det finns inte bara rösen på lokal 10b. Nu börjar det dyka upp boplatslämningar också. En grop, ett stolphål och en härd – den sistnämnda på bilden.