Digitalt: Arkeologi hemifrån soffan

Du behöver inte komma till oss, vi kommer till dig! Slå dig ned i soffan, sparka av tofflorna och njut av historia och arkeologi hemifrån. I vår kommer Arkeologerna till Historiska museet i Stockholm digitalt! Vi pratar om aktuell arkeologi och spännande resultat från undersökningar runtom i landet i ett samarbete med museet. Dalköpinge –…

Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

Ett 3 000 år gammalt fingeravtryck, dekorerade stenåldersfiguriner, vikingatida båtgravar och medeltida vrak. Har du sett SVT:s ”Historien om Sverige”? Är du nyfiken på att få veta mer om vad som händer inom arkeologin? I vår nya tidskrift kan du läsa om de senaste årens spännande upptäckter och resultat. – Arkeologerna arbetar varje dag, året…

Ny rapport: Trädgårdsodling på 1600–1700-talet i Stockholm

En stor arkeologisk undersökning vid Mariatorget på Södermalm har gett unika inblickar i Stockholms trädgårdsodlingar på 1600–1700-talet. Nu kan du läsa mer om de spännande resultaten i rapporten. Trädgården var en del av en så kallad malmgård, en herrgårdsliknande bostad i staden. På 1700-talet fanns det ett hundratal malmgårdar i huvudstaden. De ägdes av förmögna…

Kontakter mellan bergsmansby och stad

Ibland kan även små uppdrag i form av schaktningsövervakningar visa hur saker och ting hänger ihop på ett större plan. Hösten 2022 var vi på plats i Tjärnäs, Gästrikland – en av de äldsta bergsmansbyarna i Torsåker socken. År 1374 utfärdade Kung Albrekt av Mecklenburg privilegiebrevet som reglerade gruvdriften på det närliggande berget, Storberget. Den…

Välkommen på Arkeologidagen 2023

Kolla in medeltida föremål som hittats vid stadsgrävningarna i Kalmar, hör mer om Östergötlands största arkeologiska undersökning någonsin och trädgårdsarkeologi i Rosendals slottspark. Under Arkeologidagen den 27 augusti anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, här följer ett axplock. Småland Utgrävningarna i Gamla stan, Kalmar Kom till Kalmar slott och lyssna på de senaste…

Rapport: Nytt kunskapsunderlag inför Ostlänken

Inför dragningen av Ostlänken kommer flera områden med järnåldersboplatser i åkermark och järnåldersgravfält att påverkas. Nu har ett nytt kunskapsunderlag över fornlämningarna tagits fram för att få en överblick över vad vi har för kunskap om dem i den här regionen. Det handlar om områden i tre län som berörs av den nya höghastighetsbanan. Många…

Pryssgården – människor och gårdsmiljöer under 6000 år

Nu går startskottet för den största arkeologiska undersökningen i Östergötland någonsin. I tusentals år har människor valt att bygga sina gårdar på Pryssgårdens sluttningar ner mot Motala ström i Norrköping. De första bosättarna slog sig ner här redan under bondestenåldern, för cirka 6000 år sedan. Även om både landskapet, klimatet och samhället har förändrats genom årtusendena…

Ovanlig järnåldersboplats nära Uppåkra undersöks i vår

En nästan 2000 år gammal boplats från yngre romersk järnålder–vendeltid ska undersökas i Knästorp i Skåne. Flera vackra dräktsmycken, ett ovanligt beslag i form av en galt, keramik och en unik hjälmpatris har tidigare hittats i det unika området. – Boplatsen ligger nära offerplatsen Gullåkra mosse och den kända centralplatsen Uppåkra så det är otroligt…

Garnisonskyrkogården i Göteborg

Kyrkogården användes från 1690-talet fram till 1834. Mellan 2007 och 2016 undersökte arkeologer en 600 kvadratmeter stor yta av platsen och totalt hittades 634 gravar, de flesta kistbegravningar. Bland annat påträffades en grav som troligen tillhörde en ung karolinersoldat. Under nio år gjordes flera arkeologiska delundersökningar av platsen. Tingsrätten, nybyggnation vid Polishuset och Sweco-huset är…

Two unique medieval shipwrecks discovered in Sweden

The remains of two medieval merchant vessels, known as cogs, were discovered over the summer in Varberg in Sweden during an archaeological excavation. They have now been securely dated for the first time and analyses show that the ships were built outside of Scandinavia in the mid-14th century. Elisabet Schager, archaeologist and project leader of…

Varbergskoggarna daterade till 1300-talet

Vraken efter de två koggar som hittades i Varberg i våras har fått en första säker datering. De byggdes i mitten av 1300-talet och kom långväga ifrån, visar nya analyser. – Det är väldigt spännande att se hur medeltida handelskontakter och transportvägar till sjöss har sett ut längs västkusten, säger arkeologen Elisabet Schager. Koggarna hittades…