Testikeldolk, solur, en sandströare, tappar till öltunnor, kanonkulor och armborstpilar – det är några av praktfynden som hittades vid Gullbergs fäste i Göteborg. Dessutom gömde jorden på fler överraskningar. Nu kan du läsa mer om den spännande arkeologiska undersökningen av en av Sveriges viktigaste försvarsbefästningar.
– Rapporten knyter ihop de historiska källorna och kartorna, de arkeologiska konstruktionerna vi hittade och fynd av till exempel keramik som kan berätta om livet på borgen. Vi får en helhetsbild av hur det såg ut på platsen, säger Anders Altner, på Arkeologerna, vid Statens historiska museer
Mellan 2014 och 2023 undersöktes delar av Gullbergs fäste med Skansen Lejonet, där det legat befästningar i olika perioder. Gullbergs befästningar fanns på en bergsklippa med utsikt över Göta älv. Idag återstår den sista befästa byggnaden uppe på bergets topp – skansen Lejonet. Utgrävningen liksom flera andra stora undersökningar i centrala Göteborg görs inför den nya tågförbindelsen Västlänken.
Och resultatet överraskade arkeologerna. Rester efter hus, murar och jordvallar från 1500- och 1600-talet, samt källarutrymmet till ett torn och en av portarna till fästet var sådant de inte förväntade sig att hitta.
– Vi trodde inte att det skulle finnas så mycket kvar som det gjorde. Man har kombinerat olika byggnadstekniska komponenter när man byggde befästningen, i vissa delar har man murat sten och tegel, andra delar verkar vara uppbyggda av jordvallar och timmer. Källarrummet var särskilt spännande, med en välbevarad trappa, golv och delar av väggar och taket kvar, säger Anders Altner.
Den första byggnaden uppfördes redan på 1300-talet. En del av föremålen arkeologerna hittat vittnar om oroliga tider, till exempel armborstpilar som dateras till 1400-tal och kanonkulor från 1600-tal.

Vallar, tornrum, husgrunder, raserade stenmurar berättar också om platsens historia. Från början fungerade Gullberg som en gränsborg då kung Birger Magnusson lät bygga vad som tolkas vara ett blockhus omgärdat av en palissad på 1300-talet. Allt sedan dess har det legat försvarsanläggningar på platsen, ända in på1800-talet, och fortfarande kan bevarade murpartier ses utmed berget. Under Johan III, Karl IX och Gustav II Adolfs tid hade befästningen sin största utbredning.
Bland de mer unika föremålen som hittades under utgrävningen finns ett solur, ölhanar och öltappar, en supkopp, supsked och en sandströare.

En supsked. Foto: Marcus Andersson för Arkeologerna, SHM

– De tidiga medeltida fästningarna som fanns på Gullberget byggdes som motvärn mot de närliggande dansk–norska borgarna på Hisingen och när danskarna kontrollerade Älvsborgs slott. Samma gäller också 1500-talets Gullberg, säger Anders Altner.
I rapporten kan du också läsa mer om vad de vetenskapliga analyserna berättar om livet på befästningen genom århundradena. Den dendrokronologiska analysen, när man tittar på träets åldersringar, vittnar om kaj- och bryggkonstruktioner från 1460-talet Gullberg och timmer i jordvallarna visar att de byggdes omkring år 1570 och förstärktes runt 1610. Den osteologiska analysen visar vad som förtärdes på Gullberget och genom keramikanalyser kan vi se att keramik har importerats men också tillverkats i Sverige.
Flera av de spännande föremålen, liksom en 3D-modell av Gullbergs fäste på 1600-talet, kan du se i miniutställningen Aktuell arkeologi på Historiska museet i Stockholm.
Läs mer
Läs mer i rapporten Gullbergs fästning – Vasakungarnas gränsborg vid Göta älv (PDF)
