Julen står för dörren, och precis som med många andra högtider är mat och dryck en stor del av firandet. Vi dricker rykande varm glögg, äter risgrynsgröt (med eller utan mandel), lägger in sill och den riktigt ambitiöse kanske stoppar sin egen korv.
Men efter sjunde vändan på julbordet kanske man börjar undra om femte, sjätte och sjunde tallriken verkligen var nödvändig. Man kanske också börjar tänka på julens mattraditioner, och kanske börjar man fundera på vad man åt på julen i Sverige för 500 år sedan. Och hur såg julfirandet egentligen ut på en befästning?
Något vi vet med säkerhet är att det dracks under julen. Begreppet ”dricka jul” kan man genom skriftliga källor spåra tillbaka till vikingatiden. Att ”dricka jul” innebar rejält med starkt, oftast i form av nybryggt öl. Kanske fick man också finare drycker än vad som vanligtvis stod till buds.
År 1571 bryggdes 225 tunnor öl på Gullbergs fäste. Man köpte också öl från annat håll, importvaran tysköl köptes till exempel av handlare i Nya Lödöse. Tysköl var finare än svenneölet, och troligen var det fogden, hans familj och utvalda gäster som fick smaka av tyskölet. Men på pingstdagen 1570 fick ”krigsfolket”, soldaterna, fyra tunnor tysköl att festa loss på. Det är troligt att extra ölranson kunde delas ut på fler högtidsdagar, och att det kunde drickas tysköl under julen på fästet.
Så vad kan man ha ätit under julen på befästningen? Det finns många listor över matvaror som levererades till Gullberg, men det nämns inte vilka som var specifika för högtiden. Däremot är många listade råvaror desamma vi använder i modern juletid. En handelsman levererade bland annat russin, socker, saffran och ingefära. I ett register från 1571 över vad som förbrukats på fästet ser vi till exempel gröt och bröd av vete, korn och råg. Man åt också sill, korv, sylta, ägg, ost och smör
Julskinka omnämns i skriftliga källor först under slutet av 1600-talet, så det åts med största sannolikhet inte på fästet. Däremot kan man ha ätit revbensspjäll. Traditionen att slakta grisen under senhösten för att sedan festa på färska revbensspjäll sträcker sig nästan 800 år tillbaka i tiden. Troligen åt manskapet på Gullberg vanlig mat under julen, men de fick säkert lite extra ransoner. Kanske fick de också smaka ett färskt revben och ett krus fint tysköl.