Nu börjar årets grävsäsong invid Stora Torget i Enköping så sakteligen lida mot sitt slut. Novembermörkret har gjort arbetsdagarna allt kortare och det blir hela tiden svårare att hålla schaktet frostfritt under nätterna. Den första december slutar vi för i år!

De senaste veckornas ombytliga väder har gjort vissa dagar något omständiga för arkeologerna. Foto: Emelie Sunding, Upplandsmuseet

I det lilla schaktet närmast Westerlundska gården har vi nu rört oss ner genom de medeltida lagren mot det som en gång var Enescopinges strandkant. Hittills har vi framförallt rört oss genom olika gårdsmiljöer, bland hus och stenlagda ytor, men ju längre ner vi gräver desto närmare vattnet kommer vi, då förändras bilden. På grund av den postglaciala strandlinjeförskjutningen ligger dagens Enköping långt från vattnet. Men någon gång under medeltiden, gick vattenlinjen nånstans här, invid dagens torg! De flesta Enköpingsbor har antagligen sett markeringarna som finns på olika ställen i stadens inre kvarter, betongplattor i trottoarerna med texten ”här gick strandlinjen” och ett århundrade. Strax intill undersökningsområdet finns just en sån platta med år 1200 på. Strandlinjeanalysen som  dessa är baserade på gjordes redan under mitten av 1900-talet av dåvarande landsantikvarie Nils Sundqvist. Hur väl de stämmer kommer vår undersökning bidra till att ta reda på.

Thomas och Marieke rensar fram en stenlagd yta intill Westerlundska gården. Foto: Adam Hultberg, Upplandsmuseet

Fynden har varit många även om den generella förekomsten av exempelvis keramik varit ganska låg.  Detta förklaras sannolikt av att flera av de miljöer vi grävt inte varit bostadshus utan andra typer av byggnader eller ytor där man varken har haft eller tappat lika många tallrikar och kärl. Många av fynden har däremot varit väldigt välbevarade och i de djupare lagren tycks bevaringsförhållandena var goda för såväl organiska material som metaller.

En sax från femtonhundratalet. Under jord och rost ser den ut att vara i gott skick. Vi ser fram emot att se den konserverad! Foto: Adam Hultberg, Upplandsmuseet
En medeltida barnsko! På bilden ser vi endast sulan men det verkar som att vi har hela skon. Även här väntar vi spänt på att konservatorn ska göra sitt! Foto: Emelie Sunding, Upplandsmuseet

På den stora ytan där stadshotellet en gång stod är arbetet med att schakta bort alla moderna massor avslutat. Många lastbilar har gått från platsen med jord och grus som använts som utfyllnad inför hotellets uppförande. Kvar finns ett landskap av öar med bevarade kulturager som i väntan på våren täckts med presenningar. När temperaturen blir mer förlåtande kommer undersökningen fortsätta på denna ytan och här dyker vi rätt ner i medeltiden!

Fedir övervakar när grävmaskinen tar bort massorna ovan kulturlagren. Foto: Adam Hultberg, Upplandsmuseet

I de omrörda lagren som fyllt upp ledningsschakt och andra omgrävda ytor kan det fortfarande komma fina fynd. Eftersom fynden saknar säkra kontexter är informationsvärdet begränsat, men föremålen är fortfarande vackra! Bland annat har vi hittat en kniv med svarvat benhandtag som vi tror är från tiden omkring år 1600 och keramik från 1200-talet! Eftersom lagren är omrörda kan vi få fynd från hela den kronologiska sekvensen på samma ställe, hela vägen från 18- 1900-tal och ner i medeltid.

När kulturlagren rensas fram kan det komma oväntat fina fynd. En kniv från tiden omkring 1600 med ett svarvat benhandtag. Foto: Adam Hultberg, Upplandsmuseet

Nu återstår några intensiva dagar för att avsluta grävningen och lägga isolering över de ytor som ska grävas i vår. När vi återupptar grävningen kommer även de allmänna visningarna börja igen, och då önskar vi er hjärtligt välkomna!

Julstämningen infann sig redan i november. Foto: Joakim Kjellberg, Upplandsmuseet