Arkeologer i fält är inte vana vid lyx. Och med lyx menar jag saker som rinnande vatten, el eller ja, vatten överhuvudtaget förresten. Man får ofta byta om och äta i någon rätt ruffig bod och ha en sned bajamaja. Dessutom mär undersökningarna ofta belägna långt ifrån ära och redlighet.

I fallet med Åkroken är vi därför mycket glada över att inte bara ha fungerande vattenklosetter utan till och med bastu och tvättmaskiner! Det senare för att marken vi undersöker är förorenad av diverse gifter och tungmetaller. Det är alltså viktigt att vi håller oss själva och våra kläder rena. Detta är kanske inte vad man vill läsa i en blogg om en medeltida arkeologisk undersökning, men för oss här är det mycket viktigt.

Detta är den första undersökning jag har varit på där man tagit problematiken med markföroreningar på allvar. Man vill inte tänka på vad som har varit i allehanda illaluktande gropar man har suttit i! Nåja, solen skiner, vi har börjat få ordning på mycket av logistiken och vi ser fram emot en mycket spännande sommar! Jag fick för övrigt hitta en finfin dubbelkam i går så jag är mycket nöjd!

Anna