Nu har det varit uppehåll ett par dagar, ber om ursäkt för det. Men idag bjuds det på lås! Här i Åkroken har vi hittills hittat minst tre så kallade bultlås. Det fungerar ungefär som ett hänglås. troligen också ett fjärde, men det är lite svårt att säga eftersom det är så hårt korroderat. Den som har gjort fynden som har varit spridda över ytan är en och samma man, nämligen herr Låsman – Mathias Bäck!

Åtminstone ett av låsen kan ganska säkert dateras till 1200-talet. Lås av den här typen har använts under en väldigt lång tidsdperiod så det är svårt att datera något säkert. I det här fallet låg det i en kontext, eller sammanhang, med andra föremål som är lättare att datera.

Ett av låsen har röntgats av vår konservator Madelene Skogbert och som ni kan se på bilden ser man att det fortfarande är låst! Bygeln sitter fast inne i låset. Man kan tänka sig att det har suttit på en dörr i ett hus som har brunnit ned med låst dörr. Som klaustrofobiker får man onekligen en rätt obehaglig känsla i magen. Har någon blivit innelåst? Det är inte svårt att leva sig in i en sådan situation. Men, som tur är har vi inte hittat några spår efter att någon människa eller något djur brunnit inne, så man kanske inte ska låta fantasin skena iväg allt för mycket.

På bilderna ser ni herr Låsman själv gräva fram det senaste i raden av lås. Eller, vi tror att det är ett lås i alla fall… vi får väl se när järnklumpen är konserverad. Låset låg i en avfallsgrop.

På röntgenbilden kan man se den lilla kroken som är själva bygeln till ett av låsen och som visar att det är låst.
Nå imorgon bjuds det på något som vi arkeologer tycker är ashäftigt, om uttrycket tillåts. Titta in då igen!

Anna