Jaadå! Som vi misstänkte men inte riktigt vågade hoppas har vi nu förstått att huset som jag berättade om igår verkligen är stort, större än vi trodde. Och att det ligger i helt ”rätt” riktning. Och med det menar jag att det ligger i samma riktning som de medeltida gårdstomterna. Frågan är vad det kan betyda. Kanske är det så att de medeltida tomterna har förhållit sig till den äldre bebyggelsen. Fast å andra sidan vet vi inte än närifrån huset är. Så det kan vara en slump att allt ligger i samma riktning. Vad tror vi då? Tjaaa, det pågår en vadslagning här. Vissa tror på sent 1000-tal eller tidigt 1100-tal. Jag och ett par andra gör en liten mer våghalsig gissning och har dragit till med 6-700-tal. Men vi får vänta tills vi antingen hittar något daterande fynd eller får resultat från 14C-proverna.

I rännan som går runt huset, väggrännan, har Mattias hittat brända ben samt ett litet fragment av blått glas från en bägare. Det är ju rätt exeptionellt! Kvartärgeolog Jens Heimdahl har hittat vete i fyllningen vilket allmänt är ett tecken på någon form av högreståndsmiljö. Men han har bara tittat hastigt och har inte gjort några djupare analyser än.

Huset kommer troligen att bli ungefär 30 meter långt och 12-14 meter brett. Det verkar finnas fyra enorma stolphål och en lång rad mindre stenskodda stolphål inuti. Det finns en del paralleller lite här och var, men det exceptionella här är att det ligger här, under vad som kommer att bli en stad… det är ett helt okänt fenomen hittillls! Det är inte utan att man är lite pirrig, jag skulle nästan säga att det är bland det absolut coolaste jag har varit med om (inom arkeologins värld i alla fall)!

Det är svårt att få några vettiga bilder på huset än, dels eftersom det är så stort men framför allt att det inte är helt framrensat. Ni får hålla tillgodo men bilder från när Tina undersöker ett av jättestolphålen.

Gårdagen var annars en rätt trött dag för oss alla, eftersom vi hade haft en väldigt trevlig fest kvällen innan. Och det blev sent för de flesta.

I går var vi dessutom uppbjudna till landshövdingen på mingel och champagne, så det var festligt värre!

Fortsättning följer…

Anna