Vi hittar en hel del märkliga ting i jorden här i Nyköping… Det här inlägget blir kort och visar några underliga saker som vi har fiskat upp. Om någon har en idé så är de välkomna att höra av sig till oss!

Träklot

Träklotet är tillverkat i masurbjörk. Vi har tänkt att de kanske varit någon form av vikt, men än vet vi inte riktigt. Låg i ett utfyllnadslager, dvs. vi har inte hittat det där det var tänkt att användas, utan det har hamnat i en jord som man sedan använt för att fylla ut marken med inför en byggnation.

Det lilla skedliknande föremålet är tillverkat i koppar. Det ser ju ut som en sked med ett långt rangligt skaft, men… om det är en sked vad har man använt den till? Eller är det något helt annat? Ett liknande föremål hade någon sett i en bok, då var det benämnt sköldbeslag, vilket känns rätt långsökt, men vad vet jag?

Kopparsked?

Och så sist, den märkliga kulan av bärnsten. Den är ca 3-4 cm i diameter och verkar ha suttit på något, den är avbruten. Men på vad? Vi har hittat bärnsten förut, både som råmaterial eller som pärlor, men den här är så stor. Vad kan det vara?

Bärnstenskula?

Till nästa gång,
Anna