Örnklon (det är en penna som ligger bredvid om ni undrar)

Nu var det alldeles för länge sen vi sågs! Jag har varit ute på andra uppdrag och de andra har nog varit fullt upptagna med att gräva. Men här kommer ett litet bidrag.

Vi gräver ju bort oerhörda mängder fyllnadsmassor. Medeltida fyllnadsmassor som ligger i slänten ned mot ån. Dessa är intressanta men också ganska problematiska eftersom vi inte kan vara säkra på varifrån massorna kommer. De kan komma från en yta alldeles intill, men kan också ha flyttats rätt långt. Detta gör också att det kan varas svårt att datera fyllnadslagren, ibland kan man hitta fyllnadslager under ett säkert daterat lager och då vet vi i alla fall att det är äldre än det lagret.

I Åkroken hittade i ett av dessa kraftiga utfyllnadsmassor vad som måste vara ett kvarnhjul! En slags kugghjul från en kvarn, eller möjligen, kanske en lyftkran.

Patrik vid kvarnhjulet

Detta är spännande på många sätt och även om vi inte kan vara helt säkra på hur gammalt det är, så borde det vara från sent 1200-tal. Det är som sagt omöjligt att vet var hjulet ursprungligen suttit, men det är inte helt otänkbart att det kommer från fallet som ligger en bit norrut, eller snarare en kvarn som legat vid fallet.

Detalj kvarnhjul

Det kommer upp fler och fler trähus också samt, inte minst en kavelbro (trälagd gata) som går mot ån. I slutet av rännan finns vad som ser ut som två slipar, som tillsammans bildar en ränna som kanske kan ha använts till att dra upp mindre båtar (väldigt mycket kanske nu märker jag). Men, den som gräver får se, som vi brukar säga.

Kavelbro med slipar längst upp till höger i bild
En ny och en gammal

Om ni inte har annat för er, så är alla välkomna till Kulturum i Nyköping på en liten föreläsing. Det är mycket kort varsel, men ändå. Kalaset börjar klockan 19.00.

Snart kommer ett nytt inlägg,

Anna