Man vill ju gärna ha med ordet penisben i en rubrik. Antar att det kanske måhända drar lite läsare. Men vi har faktiskt hittat ett penisben här i Åkroken. Men mer om det lite längre ner i texten.

Skoläst i storlek 34

Ett av de mer ovanliga fynden härifrån hittades häromdagen, en läst från en skomakare. Notera nu att jag valde att INTE skriva ”skomakare, bliv vid din läst” i rubriken. Det hade varit lite för pajigt. Lästen är gjord av trä och är ganska liten. Motsvarar ungefär storlek 34 i dag. Den hittades i ett område med mycket läderspill. En hel del skosulor och ett och annat ovanläder har också kommit fram i samma område. Det är nog inte så väldigt kontroversiellt att anta att det bott en skomakare på platsen, eller i alla fall en som kunde konstruera skor. En läst är som en form som man använder när man gör skor. Det finns förstås många olika varianter och i alla möjliga storlekar.

Skosulor och ett ovanläder. Den minsta har ungefär samma storlek som lästen

Den andra bilden visar två sulor och ett ovanläder. Den minsta sulan har ungefär samma storlek som lästen. Vi hittar överhuvudtaget väldigt mycket läder. Mest spill från produktion men också knivslidor, skärp och mycket annat.

Penisben från säl. Det ser man inte varje dag.

Så till penisbenet då. Penisben förekommer hos alla insektsätare, fladdermöss, gnagare, och rovdjur, och hos samtliga primater utom människan och spindelapor. Det är ett s.k heterotropiskt ben vilket innebär att det inte sitter ihop med resten av skelettet. Syftet är, mycket förenklat, att hannen ska kunna ha erektion längre helt enkelt. Först trodde vi, eller snarare osteolog Agnetha Olsson att det var ett penisben från en björn. Men, efter ett besök på Naturhistoriska riksmuseet konstaterade hon att björnens penisben faktiskt var betydligt mindre än det vi hittat här. Det är sannolikt från en gråsäl. Lite osäkert än så länge. Men varför har vi det här? Det har inte hittats särskilt mycket andra sälben här, så det är nåt mysko. Jag känner till just nu om man har haft några särskilda föreställningar om sälpenisben. Hade det varit björn hade de måhända varit än med laddat. Men det får vi absolut forska vidare om.

Den sista bilden visar ett par extremt uttråkade arkeologer som sitter fast i en bilkö norr om Södertälje. Det tog nästan fyra timmar att ta sig till jobbet idag. Hemskt frustrerande.

Tina Mathiesen och undertecknad strax norr om Södertälje. Kanske den tråkigaste förmiddagen på tid och evighet

Ja det var nock för idag. Jag önskar trevlig helg och välkommen åter!

Anna