Patinomakare (som träskosulor som man hade på sig för att inte skita ner skorna) samt en tunnbindare. Båda pålitliga producenter av träflis

Nu står det klart! Jens Heimdahl har i Åkroken hittat Sveriges troligen äldsta palsternacka! Eller: ett frö avsett för att så palsternackor! Det kanske inte låter så speciellt tycker ni, men det är det faktiskt! Varför då? Jo, mest för att det visar att det i Nyköping fanns en trädgårds och odlingskultur oberoende av klostren och nunnornas/munkarnas kunskaper. För det brukar anses att odlingen och trädgård framför allt har förts hit genom klosterväsendet. Det finns ett nästan jämnårigt palsternacksfrö ifrån Skänninge i Östergötland. Fröna är från tidigt 1200-tal, ungefär 1200-1220.

En timmerman, en säker flisproducent

I övrigt gräver vi nästan allihop i trälager eller trä/gödsellager. Enorma mängder. Tjocka lager med träflis, en del djurben, lite läder och lite mer. Man kan undra vad allt träflis kommer ifrån? Men tänker man efter är det inte så svårt att förstå. Det fanns många yrkesgrupper som med största sannolikhet producerade väldiga mängder flis. Timmermän, snickare, patinomakare och tunnbindare till exempel. Men det är inte för inte som viss av oss har börjat drömma stressdrömmar om att vi simmar i hav av träflis och inte kommer därifrån…

Snickaren också förstås

Nästa gång blir det måhända något om vikt och mått, man få se vad som händer.

Anna