Hej och välkomna tillbaka efter en behaglig långhelg! Jotack, jag har haft det bra, avverkat konsert (Spiders & Dead Meadow på Debaser) och friluftsliv tackar som frågar.

…igen…

 

Men det kändes bra att komma tillbaks till grävningen. Sällan är det så roligt att gå till jobbet som nu faktiskt! Jag lägger in ett par bilder till på den lilla figuren, nu i rengjort skick. Vi vet ännu inte vem det är tyvärr. Spekulationerna här ute har rört sig mellan Heliga Birgitta, Gertrud av Nivelle, hildegard av Bingen eller  varför inte Katarina Av Alexandria? Men det är som sagt, bara spekulationer. Tips mottages gärna. Den konstvetenskapliga expertisen kommer säkert att komma med bra idéer. Materialet är horn eller tand.

…och igen…

I skuggan av helgonet har det dykt upp ett par rätt fräna fynd till: en liten läderpung full med mossa verkar det vara, samt en benflöjt. Kvartärgeolog Jens Heimdahl har tittat som hastigast på innehållet i pungen och har hittills bar konstaterat att det är mossa, han kommer att återkomma om vad det är för sorts mossa. Det finns vissa mossor som har använts inom läkekonsten. Hur som helst ett mycket spännande fynd. Flöjter är inte helt vanliga att hitta. Jag tittar alltid fåfängt på den typen av ben som man brukar tillverka flöjter av men har hittills aldrig hittat någon. Denna hittades av vår osteolog Agneta Ohlsson när hon gick igenom benen från ett område ute på ytan. Nu har vi både hittat helgon, tärningar, svärdsdelar och flöjter. Jojo, det spänner mellan högt och lågt!

Benflöjten
En magisk pung?

Och jo, konserten fick en trea av fem möjliga.

Anna

Ronnie Jamer Dio R.I.P.