Vi har hittat ett par pärlor på vår gård i Norrtil. Den ena är exklusiv och tillverkad av bergkristall. Det är en genomskinlig och klar sten, som liknar diamant. Men i själva verket är det en variation av kvarts, som är ett av världens vanligaste mineral.

Bergkristall förekommer i Sverige, men det är möjligt att vår bergkristallpärla kommer långväga ifrån. Kanske är råmaterialet från Kaukasus, ett område mellan Svarta havet och Kaspiska havet.

Under vikingatiden var det högsta mode för kvinnor att smycka sig med pärlor. Inte bara bergkristall var exotiskt, det var också de röda karneolpärlorna, gjorda av en orangeröd till rödbrun kvarts – även de hämtade från Svarta havsområdet.

Den röda glaspärlan från Norrtil.

Vikingakvinnorna kunde också bära pärlor av bärnsten, silver, kalksten och snäckskal – men populärast var glaspärlor i alla dess färger! Och det är just av glas som vårt andra pärlfynd är gjort av. Glaspärlorna under vikingatid kunde vara runda eller påminna om en geting eller melon till formen. En del är enfärgade, andra mönstrade i många färger.

Vanligtvis bars inte pärlor i en kedja eller ett band runt halsen. I stället träddes de upp på en tråd som löpte mellan två spännen på dräktens framsida. Ibland löpte flera parallella trådar med pärlor mellan spännena. För att kunna fördela raderna med pärlor snyggare, kunde man använda en pärlspridare av brons. Det var två skenor med flera hål i som pärltrådarna löpte emellan.

Ett par pärlspridare från Kvillinge socken i Östergötland.