Efter en veckas upphåll är vi tillbaka med bloggen. Det blev ett hastig uppbrott från grävningen de sista dagarna i november. Den ursprungliga planen var att vi skulle packa ihop och köra in utrustningen till kontoret fredagen den 3 december. Men den bittra kylan och snön tvingade oss att tänka om.

Vår etablering i vinterskrud

Redan på måndag morgonen sista grävveckan höll vi på att köra fast med bilarna i snön. Vattnet hade frusit i ledningarna och till råga på allt blev vi strömlösa i flera timmar på förmiddagen. Efter en del överläggningar kom vi fram till att det mest förnuftiga var att avbryta grävningen och flytta inom hus. Det skulle visa sig vara ett klokt beslut! Visst ett och annat stolphål hann vi inte med att undersöka. Men på det stora hela känner vi oss jätte nöjda med resultaten.

Ensam arkeolog gräver stolphål under snön

Väl inne i värmen på kontoret fanns det massor av arbete att göra. Alla grävredskap måste rengöras från smuts och lera, de sist insamlade fynden måste tvättas och registreras, anläggningar ska beskrivas och registreras, ritningar sorteras, jordprover flotteras samt mycket annat.

Sofie skriver in data från ritningar i intrasis
Anna och Karin diskuterar fynd

Nu när fältarbetet är avslutat har också de flesta av våra extra anställda arkeologer slutat för säsongen. Det känns jättetråkigt och tomt efter alla veckor och månader med både strapatser och många fina upplevelser tillsammans.

Linda flotterar makroprover för att hitta fröer och annat organiskt material

Som en liten julklapp till Er alla som varit med på utgrävningarna vid Lindängelund och naturligtvis även till våra andra läsare vill vi dela med oss av lite bilder på vackra träföremål som trollats fram av vår konservator Lovisa Dal på Historiska museet i Lund. Titta och njut!

Såhär fint blev träkärlet efter ha rengjorts av konservatorn på Historiska museet i Lund
Som ni ser har det svarvade träkärlet en liten avsatt fot. Det finns också spår efter dekor mitt på kärlet och strax under mynningen i form av horisonella linjer
Svepkärlet som vi tog upp i preparat för några veckor sedan, efter att konservatorn rengjort kärlet
Denna remsa av näver låg vikt under svepkärlet

Med dessa bilder önskar vi, Anne, Anna och Bo, Er alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!

Bloggen kommer framöver att uppdateras lite mer oregelbundet, när vi har nyheter att berätta. Så håll utkik, kanske leran döljer fler spännande träföremål!