På den mesolitiska forskningsfronten ständigt något nytt!

Apropå arkeologipedagogik – ett möte mellan elever från föräldrakooperativet Smultronstället i Vadstena och arkeologisk forskning i vardande.

Andreas hittade just vad som kan vara spetsen av en benbolk eller en spjutspets. Som ni ser så är den tandad längs med båda eggarna och påminner om ett fynd vi gjorde i somras, se bifogat Youtube-klipp.http://www.youtube.com/user/arkeologiuv#p/a/u/2/pCa8rrhqNg0

Ett potpuri på förmiddagens fynd. Från vänster: en ”petare” som är svedd i toppen, en mindre ”petare”, en del av en dolkspets, ett mejselliknande föremål, en benspets och längs ner tångedelen av ett ljuster.

God morgon – ännu en klar, kall och stilla fredag vid Motala ström. Vilka 7000 år gamla föremål kommer vi att hitta idag?

Vi lägger ofta upp bilder på spektakulära föremål. Detta är helt i sin ordning. Vad som däremot mer sällan lyfts fram är hur mycket fynd som grävs fram varje dag. Massmaterialet från platsen är långt större än från någon annan tidigare undersökt stenåldersboplats i Östergötland. Fyndasken på bilden, som innehåller fynd från ett lager i en kvadratmeterstor ruta, fullkomligt bågnar av knackstenar, benföremål, avslag i diverse stenmaterial, hasselnötskal etc. etc.
Detta fyndunderlag innebär givetvis möjligheter för nya tolkningar och analyser som ytterligare kan belysa hur livet tedde sig för runt 7000 år sedan.

Nu gräver vi de absolut sista kvadratdecimetrarna för i år och fynden fortsätter komma. Jimmy drog precis upp det här feta ljustret ur leran.

Förmiddagens andra fynd är ett redskap som vi har några stycken av nu. Den ena änden är formad lite som en virknål, den andra ser ut som en petare. Kanske använd till reparation av fångstarmen?

Dagens höjdpunkt! Årets sista spadtag, sista fyllfat och sista skottkärra med det fyndförande gyttjelagret vid Motala ström som har fått identiteten A3037.

… å så årets sista fynd, ett stort juste kvartsavslag och en knacksten ”som ser ut att ha fått någon sjukdom”…

Sedan en längre tid har vi undersökt ett område med spår efter en fast fiskeanläggning. Denna består av en drygt 10 meter lång fångsatarm som lett in fisken till ett antal mjärdar. Fångstarmen kan liknas vid ett enklare flätverk av vertikala och horisontella pinnar. På bilden syns en av de tillspetsade störarna som varit nerkörd i gyttjan och som hållit fångstarmen upprätt.

Nu är det fart på fyndtvätten.

Fula, skitiga och elaka är kanske inte de epiteten som bäst karaktäriserar uppdragsarkeologer. Men onekligen blir det lite smutsigt i våra bodar, särskilt om man klafsar runt i ljusgrå gyttja hela dagarna. Mats är en av dem från ISS Facility Services som en gång i veckan har städat hos oss under fältsäsongen. En otacksam syssla med tanke på att innan han hunnit åka iväg från städuppdraget så har det har blivit lika skitigt igen.