Riksantikvarien, Inger Liliequist, och chefen för kulturarvsenheten på kulturdepartementet, Leif Grundberg, var på besök idag. Här berättar Andreas om metallhanteringen som vi hittat spår av på västra sidan. Linus funderar!
Dagens besök förevigades av en fotograf från Corren. Idag var det en artikel i tidningen om ”remissen” (som ännu inte ligger ute på deras hemsida). Imorgon(?) kommer en uppföljande intervju med Grundberg.
Enligt dagens Corren vill departementsrådet Leif Grundberg ”inte ge några besked om staten ska lämna ifrån sig ansvaret för arkeologiska uppdrag till privata aktörer”. Han säger att ”vi vet att det finns olika åsikter och att det här är en fråga som engagerar många”. Sofia Laurin som handlägger frågan om att låta exploatörer ta hand om upphandlingen av arkeologiska uppdrag på kulturdepartementet säger, enligt Corren, att ”vi vet inte ens om vi ska gå vidare med förslaget och om det blir en proposition”.
Arkeologidagen! Slaggen fascinerar!
Fredrik tecknar bilden av ett boplatskomplex intill strömmens strand för 7000 år sedan, med en byggarbetsplats som fond. Här krävs en god inlevelseförmåga hos både berättaren och åhöraren.
Med en ficklampa granskar runologen Helmer Gustavson en sten med märkliga ristningar. Han får hjälp av Göran och en av arkeologidagsbesökarna med att hålla mörkläggningstyget på plats.
Ibland stannar arbetet bara upp. Sara visar del av ett käkben och en kindtand från rutan 20140.
De obrända människobenen i detalj. Del av käke och en kindtand. Dateringen är ännu osäker.
Vi hittar också brända människoben. De tillhör troligen samma deponering som den från förra året. De benen daterades till övergången mellan äldre och yngre bronsålder.
Intill käkbenet hittades den här björntanden. Frågan är om fynden är spår efter samma händelse vid vattnet?
Ann, varför måste du använda en tvättsvamp? Vad är det som sticker upp ur gyttjan?
Höstterminen har börjat och därmed kommer skolklasserna åter på besök. Idag kom en grupp som utbildar sig till svetsare från Lernia College. Motalas historia var i fokus under deras cykeltur längs med strömmen. Efter att ha känt på kvarts, flinta och metallslagg så avslutade de sin exkursion på Motormuseet.
Douglas från PEAB guidar oss på bygget av den nya järnvägsbron över strömmen och Göta kanal. Vi går på arbetsbron som är byggd av bl a 330 granar från Mjölbytrakten som är pålade ner i morän och kalkberg.
Linus är påväg ner i brostöd 3 som ligger mitt i strömmen. Mats är redan 6 meter under vattenytan.
…och här kommer svaret på gårdagens gåta: Ann använde tvättsvampen till att rensa upp bland käppar som den här. En fint bearbetad stör som satt nerkörd i leran en bit från strandkanten. Eventuellt är det en fortsättning på fångstarmen som ledde in fiskarna till mjärdarna som också de låg längs med stranden.
Här gräver Nicklas fram en tredje mjärde. Mellan stenarna ser ni de tunna vidjorna som utgjort det fasta fisket.
Motala 110907:0754.