I brunnen hittade Inger den här ströningen som en gång varit en utsmyckning på exempelvis ett bälte. Snyggt!

Grav 009…, men vad är en grav?

I förra veckan undersökte vi Grav 009 söder om strömmen i Motala. Skelettet var i princip helt förmultnat. Det enda som fanns kvar av kroppen var ett litet fragment av en framtand vilken i sig indikerar att den gravlagde var en vuxen person.

Östersjökeramik

I poddavsnitt 6 talas bl a om keramik från sen vikingatid – 1100-tal. De här skärvorna hittade vi för bara några dagar sedan…

I poddavsnitt 6 talas också om en blyplomb som indikerar handel. Men vilken stad kommer den ifrån? Hör av dig om du känner igen sigillet.

Storleken har ingen betydelse…

I alla fall inte när det gäller mikrospånkärnor. Här en liten rackare som dök upp i sållet under eftermiddagen.

Size dosen´t matter.. At least not when it comes to micro lithic cores!

Hej då Motala, vi ses i morn’

Hur man undersöker en mesolitisk grav i hällregn..

En glad arkeolog, är en bra arkeolog!

Därför äter vi (som inte har semester) idag glass i Motala hamn, ett stenkast från grävningen.
Vi tackar även av Ida som idag avslutar sin praktik här hos oss. Ida läser annars arkeologi på Högskolan på Gotland. Vi önskar dig lycka till med dina framtida studier!

Vilken pärla!

Efter att inte sett röken av en enda knacksten på säkert en månad hittade jag (Emelie) denna. Och den var värd väntan! Perfekt form, storlek och med precis rätt tyngd…
Andra knackstenar har såklart hittats på platsen, bara inte av mig, en så kallad fyndtorka.

A beautiful hammer stone found this afternoon!

Det neolitiska spöket?

Från undersökningarna på Verkstadsvägen norr om Motala ström finns fynd av keramik från tidig mellanneolitisk tid, men här söder om lyser den neolitiska keramiken med sin frånvaro.
Är detta vårat första fragment?

Hjälper vitlök även mot spöken…

Could this small potsherd be neolithic?

 

Från trädgård via fornlämning och byggarbetsplats till park…

Just nu anläggs grönområden på båda sidorna om strömmen. Strandkanten har förstärkts med så kallade ”kattskallar”. Stensättare har klätt brofundamenten med stenplattor och sätter gatsten under bron. Ojämnheter i marken har planerats ut med matjord och nu planteras olika typer av marktäckande växter i banvallens slänt. Bärlager av grus för gångstråk och cykelvägar har lagts ut och här och var sticker det upp gula plaströr för kommande gatubelysning.

Det senaste inslaget i den framväxande parkmiljön är tre ekstockar som formats för att påminna om stockbåtar och platsens stenåldershistoria.

Samtidigt väcks från allt fler håll frågor om och hur det i framtiden är tänkt de arkeologiska utgrävningarnas resultat ska gestaltas fysiskt på platsen. En diskussion som förhoppningsvis kommer att inkluderar många Motalabor?

Ann har under dagen hittat två typer av pilspetsar för jakt. Till höger eggdel från en avbruten tvärpil i flinta. Det är tångedelen som saknas, dvs den del som suttit i pilens skaft. Till vänster ett fragment av en benspets med markerade skåror. Huruvida det suttit spån av flinta eller kvarts i skårorna är osäkert, men troligen inte då de är ganska grunda.

Finbesök i schaktet

Idag var kollegorna från Stiftelsen Kulturmiljövård på besök – de i gula varselkläder. ”KM” undersöker en yta av stenålderskomplexet som ligger norr om strömmen och kanalen, dvs ett drygt knackstenskast från vårt eget område. Efter semestern kommer de att växla upp utgrävningen där med ett stort antal arkeologer i fält.

En helt vanlig dag vid strömmen…

Vår, sommar och höst kan te sig olika, inte minst vad gäller vädret. Men för en arkeolog vid Motala ström gör sig skillnaden sällan påmind, här undersöker vi boplatsen i ur och skur. Vi tuggar oss lika metodiskt genom varje ruta och avtäcker boplatsen i ett jämt tempo oavsett temperatur. Nåja, nästan iaf..
Denna skrapa i kristianstadflinta får representera det ovanliga i det vanliga. Skrapan ett vanligt verktyg under mesolitikum, kristianstadflinta ett ovanligt material vid strömmen.

Hockergrav

Grav 011 är en av de bäst bevarade stenåldersgravarna som vi hittills har undersökt söder om strömmen i Motala. Det är en vuxen person som placerats i så kallad hockerställning, det vill säga i sidoläge med uppdragna ben. Den högra armen ligger utsträckt med handen under knävecket. Den vänstra armen är böjd och handen är placerad under kraniet.

A1:a och B1:a

Motala & Vadstena Tidning och Corren uppmärksammar vår senaste grav i dagens tidningar. En värdig nyhet med tanke på att detta tillsammans med Skateholm och Tågerup i Skåne är en av få platser i landet med så många begravningar från äldre stenålder.

Östnytt

Ni som inte har möjlighet att komma på kvällens visning… Misströsta inte! Idag kom SVT Östnytt och gjorde ett inslag om utgrävningarna som sänds ikväll eller imorgon. Håll utkik.

Stor uppslutning…

Ett 85-tal personer samlades igår utanför turistbyrån i Motala inför visningen av undersökningarna söder om strömmen. Kul! Det innebar att vi fick pröva ett nytt upplägg av guidningarna där besökarna delades in i grupper som fick röra sig mellan olika ”stationer” på undersökningsytan.

Födelsedag

Anders fyller år och bjuder på Sorundatårta, ett bakverk vars recept gått i arv bland familjerna i Sorunda socken (Södertörn) sedan 1850-talet. Den är vackert dekorerad med olika fruktbarhetssymboler och mycket mättande kan vi berätta.

Tack och Grattis Anders!!!

”Store Kopparbergs Pollet”

Det var ett tag sedan vi hittade något mynt men idag dök den här kopparslanten upp från 1765. 6 öre från när Adolf Fredrik var kung.