En liten ögonblicksbild från en helt vanlig dag på jobbet…

Gamla synder

De nuvarande undersökningarna av stenålderskomplexet längs med Motala ström har pågått sedan 2009 och fältarbetet beräknas att fortsätta till och med nästa år. Men som många säkert känner till så finns det en tidigare arkeologisk fältperiod. Mellan åren 2000-2003 undersökte RAÄ UV Öst under ledning av Tom Carlsson det område vid Strandvägen 1 som motsvarar ytan där Trafikverket och PEAB nu färdigställer järnvägen över strömmen och Göta kanal. 
Nyhetsbrevens innehåll kom senare att vetenskapligt bearbetas av Joakim Andersson i avhandlingen ”Skilda världar: Samtida föreställningar om kulturarvsplatser” (Tema Q, Linköpings universitet). Här hittar du avhandlingen i fulltext: http://liu.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=2&pid=diva2%3A114157

Håll till godo.

In situ

Ett drag med skärsleven blottade en välbekant form i kanten på min ruta i morse. Pulsen höjdes lite och med några drag till så kom den här fina trindyxan i grönsten fram. Precis som de andra yxorna här från Motala så har den sin egen karaktär och variationsrikedomen är stor. Kanske kan detta indikera att yxan var en högst personlig ägodel som representerade sin ägare?

This morning we found this greenstone axe. Here photographed In situ.

 

”Snart rullar tågen”

Den 13:e augusti ska dubbelspåret genom Motala vara redo för trafik, skriver Corren idag (tyvärr finns ingen artikel att länka till). Men broarna över strömmen och kanalen kommer först att tas i drift vecka 42. Därefter påbörjas rivningen av de gamla broarna.

Omlokalisering och morgonmöte

Idag flyttar vi tillfälligt tillbaka till Strandvägen 1. I den fyndförande strandzonen finns 40 kvadratmeter kulturlager kvar att undersöka. Det blir de kommande fyra veckornas beting.

Gyttjan vid Strandvägen 1 levererar.

Den här fina släta benspetsen hittade Josefin för en liten stund sedan. Så här i OS-tider är den självklara frågan naturligtvis: Hur känns det?

”Fan, det är klart man blir glad. Nu vill man ju bara hitta mer…”

Grav 001, fortsättningen…

I fredags tvingades vi plocka upp kraniet i preparat för att det inte skulle falla sönder i småbitar. Idag har Sara, vår osteolog, börjat frilägga benresterna från omkringliggande jord och morän. På bilden mäter hon käkpartiet för att skapa jämförbar data.

Voff, voff eller canis familiaris som experterna säger.

Gustav plockade just upp den här hundkäken ur gyttjan på Strandvägen. Det är inte det första fyndet av hund vare sig idag eller på den här undersökningen. Vi har tidigare hittat flera ben från hundar vilka daterats till såväl medeltid som äldre stenålder.

Passa på att gå på en guidad visning av utgrävningen idag torsdag. Samling vid Motala turistbyrå kl 17.00. Det finns bara ett begränsat antal platser så vänligen föranmäl er till turistbyrån, tel: 0141-22 52 54.
Välkomna!

Fyndkavalkad…

Idag toppar Ann med den här lilla fina slipade yxan, alternativt mejseln, samt ett yxfragment. Båda är tillverkade av grönsten och på bilden ligger de på ett större slipstensblock.

Stilla flyter Motala ström…

Till chefen..idag är det full fart på jobbet!

Vi hittade nyss ett nytt husdjur i kontorsbaracken. Hen verkar dock inte vara särskilt imponerad över att ha behövt tillbringa helgen i vår tjusiga etablering och är långsamt men stadigt på väg mot utgången…

Anders finfyndar

Ännu en benspets från Strandvägen. Notera det svarta partiet till vänster. Det är harts och visar var pilspetsen suttit fast i det längre pilskaftet på vars bakre del styrfjädrarna suttit fast.

Anders finfyndar #2

Den här skrapan som tillverkats av en vildsvinsbete hittades i samma 1x1metersruta som benspetsen.

Scraper of wild boar tusk

Idag hålls den sista guidade visningen för den här säsongen av utgrävningarna vid Motala ström. Föranmälan sker till turistbyrån i Motala, tel: 0141-22 52 54, där vi även samlas kl 17.00.

Nästa tisdag, den 21/8, börjar föreläsningsserien ”Arkeologi vid Motala ström”. Först ut är Linus Hagberg som är en av veteranerna när det gäller utgrävningarna vid Strandvägen. Föredraget har rubriken ”Ett boplatskomplex vid Vätterns utlopp från äldre stenåldern”. Plats: Biblioteket i Motala, tid: kl 18.00. Fritt inträde. Välkommna!

Leran levererar! Dagens snyggaste fynd är yttersta delen av en harpunspets. 2003 hittades en liknande spets av dykarna i leran strax utanför strandkanten. Notera de små dekorativa hacken på båda spetsarnas ryggar.

Leran har varit givmild under förmiddagen. I samma hörn som harpunspetsen kom också de här fyra ”petarna”. Petare har vi hittills kallat de släta, spetsiga benföremål som har dykt upp i samband med det fasta fisket vi undersökte förra året. Dagens petare kom också de i en liten rest av fiskeanläggningen. Exakt hur de har använts har vi ännu inte listat ut.

Bestyckningsarbete pågår

Nu läggs det nya dubbelspåret ut på broarna över strömmen och Göta kanal.

En hartsklump med tydliga tandavtryck.

Harts – en blandning av kåda, bivax och sot – har under stenåldern bland annat använts som fästmassa för att hålla spån av flinta och kvarts på plats på de benspetsar som tillverkats.

I fredags menade Ann att gyttjan på Strandvägen var ”givmild”. Idag anser hon att den dessutom gäckar oss. I hörnet till vårt undersökningsområde hittades denna ljusterspets med ett subtilt streckmönster. Gyttjan uppfattas allt mer som ett väsen som visar upp de föremål som finns intill huset vid Strandvägen 3 och som vi inte kommer att få gräva fram den här gången…

Fullsatt

90 personer kom till kvällens föredrag på biblioteket i Motala. Succé, helt enkelt! Linus berättade om stenålderskomplexet vid strömmen och lade därmed grunden för kommande föreläsningar. Den 11/9 ses vi igen när Sara pratar under rubriken ”Vad är hjort och gjort i ben?”
Väl mött