Den här bilden visar det samlade och sorterade flintmaterialet (plus någon kvartsitskrapa, mm) från kokgropen A8015. Det är samma anläggning som skevpilen nedan hittades i. Mycket av detta är så kallade mikrospån, mikrospånsfragment och restprodukter från tillverkningen av sådana och dateras till äldre stenålder. Spånen användes i flinteggade benspetsar, dvs jaktspetsar.
Men verkligheten är, som vi alla vet, komplex. I fyllningen till kokgropen, A8015, hittade vi även den här keramiken vilken för tankarna till yngre stenåldern, närmare bestämt vad vi brukar kalla för mellanneolitikum, cirka 3300-2400 f Kr. Hur hänger det ihop med flintfynden nedan?
Nöjd arkeolog som konstaterar att alla kvartsfynd från Verkstadsvägen nu äntligen är registrerade. Totalt 28 100 bitar, drygt 39 kg. Nu kan vi börja jobba med materialets spridning i det mesolitiska rummet och jämföra med andra fyndmaterial såsom flinta och ben.
Planering inför 2012 års fältsäsong. Vid Standvägen 3 har garaget som var klätt med eternitplattor rivits. Under det kan vi förvänta oss mer av den fasta fiskeanläggning som undersöktes förra året. Vi drar igång i mitten av april.
Eva Hjärthner-Holdar och Svante Forenius från UV Gal granskar slagg från Verkstadsvägen. Tillsammans med Eva och Svante planerar vi fortsatta analyser av den slagg och de ugnsväggar (teknisk keramik) som hittats på platsen. De båda bekräftar att det inom undersökningsområdet har funnits tre ugnar som använts för framställning av järn. En av dessa är C14-daterad till 320-470-tal e Kr.
Vi har nu påbörjat fältsäsongen 2012 i Motala. Ann, Börje, Linus och Peter schaktar fram en mindre undersökningsyta intill Strandvägen 3. De arkeologiska utgrävningarna kommer i år att ske på båda sidorna av befintlig järnväg söder om strömmen.
Igår lyftes den nya järnvägsbron över Göta kanal på plats. Det är en svängbro vars axel tillverkats av Motala Verkstad. Även den nya betongbron över riksväg 50 har brunnit klart och ska nu placeras i rätt läge.
Personalen rullar in…
Den här veckan börjar säsongen på riktigt. Idag ansluter Sara, Veronica, Gustav och Anders till grävteamet och vi inleder med information om projektets historik, arbetsmiljöfrågor, ansvarsroller, etc. i ”projektrummet” på Roxengatan i Linköping.
Vårat landlager som vi gräver nu består av blandat material från olika tidsåldrar. Imorse hittade till exempel vårat nya sjärnskott Anders den här fina bärnstenspärlan i sållet, trolig datering skulle kunna vara yngre järnålder.
Inte illa, eller hur!
Till vänster en stickel som Linus hittade i morse och som kan ha använts för att göra skåror vid benhantverk. Till höger en trekantsmikrolit, en typ av pilspets som projektledaren Fredrik hittade nu på eftermiddagen. Båda föremålen är tillverkade i kambrisk flinta.
En rombisk båtnit och ett segment av en blå glaspärla – vikingatid?
Fredag, 15.45
Idag lämnar Linus oss för ett par månader med annat arbete. Lämpligt nog hittade han denna skifferpilspets i det sista sållet för dagen. ”Det var ju ett jävligt roligt fynd!”
Ska den dateras till äldre eller yngre stenålder? Helt klart andas den nordliga influenser.
Idag hälsar vi vårat nyaste tillskott Andreas välkommen! När han högg in på sin första ruta så passade vi naturligtvis på att fråga hur det känns egentligen? ”Som att hugga i sten” blev det högst observanta svaret.
Viktig dag för PEAB.
I eftermiddag är det ”Öppen arbetsplats” och broentreprenaden ska visas för allmänheten. Men framförallt är det näst sista gjutningen av bron över strömmen vilket gör att betongbilarna går i skytteltrafik.
När Fredrik finfyndar så måste det givetvis dokumenteras. En mikrospånskärna i kvartsit med konkav plattform. Kärnan har varit på sluttampen och det har varit svårt att få ut ordentliga spån från den.
A quartzite microblade core found yesterday by Fredrik.