Mynt. Årets första myntfynd!
2,1 cm i diamater. Datering: 1500-tal?
Vi utvidgar etableringen väster om järnvägen med en andra våning för kontor.
Ett av dagens fina fynd. Ett större mikrospån i kambrisk flinta. Det är retuscherat på båda sidor och har därför förmodligen inte varit fästat på något föremål. Kanske har det använts som skrapa.
Microblade made of cambrian flint with retouches on both sides.
The microblades come in different sizes and different colors…
I fredags hittade vi denna del av en skifferkniv. Redskap av skiffer hör inte till de vanligaste fynden här i Motala men fragment dyker upp med jämna mellanrum. Troligtvis har just de här knivarna använts som flåknivar.
A fragment of a slate knife that we found last friday.
Det neolitiska spöket i Motala har varit framme igen! När Anders rensade en yta så hittade han den här fina delen av en tångepilspets. Den har tillverkats ur en cylinderformad kärna och hör till tidig- eller mellanneolitikum. Vilken typ av flinta det är vet vi inte riktigt, kanske någon av våra läsare vågar sig på en gissning?
Today Anders found an arrowhead, dating to the early neolithic.
Igår, precis innan grävningen skulle stänga, påträffade vid denna lilla delikatess: en glaspärla i flera färger. Med assistans från vår kollega Karin Lindeblad har vi gett den en preliminär datering till vendel-/vikingatid. Detta är vårat tredje pärlfynd för i år – två glaspärlor och en i bärnsten.
Par i trindyxor
Igår hittade vi årets första yxor. Den ena i tre delar. Tidigare år har vi hittat relativt många bergartsyxor och fragment. Stenyxorna var ett multi-verktyg under äldre och yngre stenålder, de användes bland annat till trädfällning och som hackor.
Gustav found this tiny core of rock crystal, the colourless version of quartz.
På västar sidan finjusterar vi sållanläggningen och då särskilt slamdammen så att fler kan arbeta där. Snart är vi på plats.
Igår hittade Ann detta föremål i anslutning till vår ässja. Det är tillverkat av ett mellanfotsben från häst och vi tror att det kan vara medeltida. Någon av våra läsare som vågar sig på en gissning?
Den här fjärdedelen av en rund slipsten hittade Ann i en större grop fylld med järnslagg och bottenskållor. Alldeles intill fyndet har vi undersökt en ässja. Smideskontexten blir allt mer påtaglig. Datering, någon? Yngre järnålder eller medeltid?
Yesterday I found this flint knife which problably was used to make the barbs on the leisters we have found previous years.
Vi undersöker området väster om järnvägen nu, alldeles intill Motala ström. Samtidigt registrerar Peter flintmaterialet som grävdes fram på samma sida om järnvägen under förra säsongen och hittar den här pilspetsen.