Vid en genomgång av benmaterialet väster om järnvägsrälsen fiskade allas vår Sara upp ett skalltaksfragment. Liken sprider sig alltså. Anmärkningsvärt!

Allt är inte metall på västra sidan. Här ett skär-verktyg i flinta med tydliga slipspår längs ena långsidan och eventuell bruksretusch längs den andra. Den ena kortsidan är också den retuscherad , vilket antyder att den även använts som skrapa.

Grattis på födelsedagen Nicklas!

Första dagen efter semestern och vad ploppar upp. En slipad horntagg. Anmärkningsvärt. Puns-samlingen kan utökas…

Kan detta vara hornpunsarnas vecka månne? Denna lilla skönhet tittade fram i sållet i går eftermiddag.

Några av oss håller just nu på att rensa fram en risbädd som påträffats nere i det mesolitiska lerlagret. Ovanpå denna har det också legat en tät stenpackning men som efter noga dokumentation tagits bort. Vad denna risbädd fyllt för funktion vet vi ännu inte, men förslag tas gärna emot!

Lagerföljder – alltid ett hett diskussionsämne! 

”Om man mäter in tar man sitt jobb på allvar”
Mäste-Shmäster förbereder sig!

Se så fint Ann fyndar! En skrapa i flinta med retusch!

Innan vi kommit ner till den mesolitiska nivån är fynden åldersmässigt ganska blandade, vi kan hitta allt från modernt porslin till slagen flinta. Här är tex en kam av ben, då ingen dekor finns är det svårt att datera den men benkammar finns bland annat från både medeltid och vikingatid.

Mellan stenar och pinnar i den så kallade risbädden dyker det upp fina mesolitiska fynd. Dagens skörd består av tre horntaggar varav två är slipade. Den större med böjd spets har slitspår på både spets och bas, vilket antyder att den trots sin böjning kan ha använts som puns/retuscheringsverktyg. Den lilla är även den slipad åt båda hållen och går för närvarande under benämningen petverktyg. Den mittersta till höger är en obearbetade horntagg.

En av de större yxor som hittats på platsen plockade Jimmy upp här i veckan, men den kan nog tyvärr inte räknas till en av de finaste..
Men hur vet vi då att det är en yxa, när den är så pass söndervittrad?
Jo, förutom den rätt så avslöjande formen, har faktiskt denna yxa fortfarande vissa delar av den ursprungliga slipade ytan kvar, där det syns tydliga slipspår! På bilden kan man se hur en sådan slät slipad yta löper längsgående, aningen vridet, över yxans rygg. Lägg även märke till den del av yxan som pekar nedåt i bild, här kan man se att yxan varit skaftad då denna del nöts ned.

Även under horntaggarnas vecka dyker det upp fina stenartefakter. En liten yxa.

Idag hurrar vi för fina Sara som fyller år! Grattis!

I helgen beger sig 6 av oss här på grävningen ut på ett litet äventyr. Vi kommer att spendera lördag natt som hyttdrängar i Nya Lapphyttan i Norberg! Det kan hända att det dyker upp några ”live-uppdateringar” under natten, och under nästa vecka kommer det garanterat att läggas upp bilder!

Fler fynd dyker hela tiden upp i den så kallade risbädden! På bilden syns högst upp ett föremål identiskt med ett som Veronica hittade tidigare under sommaren men som vi inte riktigt kunnat funktionsbestämma än, i mitten till vänster har vi tångedelen på ett ljuster, i mitten till höger en horntagg, längst ner till vänster en tillvässad benbit och längst ner till höger ett eventuellt ljuster, den har iaf två hullingar.