Pryssgården – människor och gårdsmiljöer under 6000 år

Nu går startskottet för den största arkeologiska undersökningen i Östergötland någonsin. I tusentals år har människor valt att bygga sina gårdar på Pryssgårdens sluttningar ner mot Motala ström i Norrköping. De första bosättarna slog sig ner här redan under bondestenåldern, för cirka 6000 år sedan. Även om både landskapet, klimatet och samhället har förändrats genom årtusendena…

Ovanlig järnåldersboplats nära Uppåkra undersöks i vår

En nästan 2000 år gammal boplats från yngre romersk järnålder–vendeltid ska undersökas i Knästorp i Skåne. Flera vackra dräktsmycken, ett ovanligt beslag i form av en galt, keramik och en unik hjälmpatris har tidigare hittats i det unika området. – Boplatsen ligger nära offerplatsen Gullåkra mosse och den kända centralplatsen Uppåkra så det är otroligt…

Garnisonskyrkogården i Göteborg

Kyrkogården användes från 1690-talet fram till 1834. Mellan 2007 och 2016 undersökte arkeologer en 600 kvadratmeter stor yta av platsen och totalt hittades 634 gravar, de flesta kistbegravningar. Bland annat påträffades en grav som troligen tillhörde en ung karolinersoldat. Under nio år gjordes flera arkeologiska delundersökningar av platsen. Tingsrätten, nybyggnation vid Polishuset och Sweco-huset är…

Two unique medieval shipwrecks discovered in Sweden

The remains of two medieval merchant vessels, known as cogs, were discovered over the summer in Varberg in Sweden during an archaeological excavation. They have now been securely dated for the first time and analyses show that the ships were built outside of Scandinavia in the mid-14th century. Elisabet Schager, archaeologist and project leader of…

Varbergskoggarna daterade till 1300-talet

Vraken efter de två koggar som hittades i Varberg i våras har fått en första säker datering. De byggdes i mitten av 1300-talet och kom långväga ifrån, visar nya analyser. – Det är väldigt spännande att se hur medeltida handelskontakter och transportvägar till sjöss har sett ut längs västkusten, säger arkeologen Elisabet Schager. Koggarna hittades…

Unikt fynd av vikingatida svärd i Västmanland

Två vikingatida svärd har hittats vid en arkeologisk undersökning av ett gravfält i Viby/Norrtuna utanför Köping. Svärden stod nerstuckna i gravar och hade lämnats så för drygt 1200 år sedan. – Vi kunde se handtaget till ett av svärden sticka upp ur marken, direkt under grästorven, säger Anton Seiler, på Arkeologerna vid Statens historiska museer….

Carl von Linnés bakgård i Uppsala grävs ut

Nu avslöjas Carl von Linnés och Olof Rudbecks liv och vardag i Uppsala. Byggnader, trädgårdar och lämningar från de världsberömda vetenskapsmännens hushåll i botaniska trädgården ska undersökas arkeologiskt i höst. – Vi kommer att kunna se vad som hände på gården och i deras vardag, säger Annika Nordström på Arkeologerna vid Statens historiska museer. Den…

Följ med på en resa i tiden

Kolla in medeltida föremål som hittats vid stadsgrävningarna i Kalmar och hör mer om märkliga gravar i Gårdby kyrka. Under Arkeologidagen den 28 augusti, anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, här följer ett axplock. Småland Arkeologidagen på Kalmar slott: Det medeltida Kalmar blir synligt Området väster om Kalmar slott var stadens centrum från…

Två unika medeltida skeppsvrak hittade i Varberg

Rester av två medeltida koggar har upptäckts i Varberg. De ovanliga skeppsvraken dateras preliminärt till 1300-talet och upptäcktes under en arkeologisk utgrävning.  – Det är mycket speciella fynd och väldigt kul att hitta dem, säger Elisabet Schager, projektledare och arkeolog på Arkeologerna, SHM. Skeppen ligger mycket nära varandra utanför det som en gång i tiden…

Ny studie: Sverige drabbades hårt av digerdöden

En av de mest ökända pandemierna som drabbade världen under medeltiden, slog olika hårt i Europa. Det visar en unik studie av pollen från 19 länder som nu publiceras i tidskriften Nature Ecology and Evolution. Digerdöden hade en förödande effekt i många regioner, medan andra delar upplevde en försumbar påverkan. Men Sverige var bland de…

Soldatgrav från 1600-talet hittad i Kalmar

En soldatgrav från 1600-talet och minst två–tre andra individer från samma period har hittats under en arkeologisk undersökning i Kalmarsundsparken. Gravarna är från Kalmarkriget 1611. – Vi vet exakt när de dog, svenskarna gjorde ett utfall från slottet den 17 juli mot danska ställningar på den här platsen, men de övermannades och tvingades till reträtt….

Arkeologisk tidskrift nominerad till prestigefyllt designpris

”Arkeologi i Östergötland” har i år nominerats till Svenska Designpriset. Tidskriften är ett samarbete mellan Arkeologerna, Östergötlands museum och Stiftelsen Kulturmiljövård. – Det känns fantastiskt roligt, speciellt eftersom det är arkeologer själva som bidrar med innehållet, säger redaktören Karin Lindeblad, på Arkeologerna. Det är i kategorin Redaktionellt/Magasin/print som Arkeologi i Östergötland är nominerad. Svenska Designpriset…