November har träffat oss med full kraft här på Skeke, mörka mornar och eftermiddagar med växelvis blåst, frost och regn men även inslag av klara och soliga dagar. Trots det ombytliga vädret är humöret på topp och vi skottar och dokumenterar oss fram igenom fornlämningens olika delar.

För skärvstensgruppen närmar sig nu den absoluta slutfasen av undersökningen i den stora skärvstenshögen A83. Vi kan sägas ha skalat konstruktionen som en lök och plockat ned alla skärvstenslager bit för bit. Så nu när vi närmar oss botten kan vi konstatera att det är en i högsta grad märklig skärvstenshög vi undersökt. Under en tjock kappa av skärvsten har vi påträffat en komplicerad underliggande konstruktion bestående av stenblock satta i en spiralform. Det verkar också som att den yttre delen av spiralen plockats ned i skärvstenshögens norra del och att man här anlagt ett mindre hus med fyra takbärande stolpar. Vi tolkar det som att man under yngre bronsålder först anlagt stenspiralen, sedan rivit en del av den för att uppföra en mindre kultbyggnad, till hälften stående inne i skärvstenshögen, till hälften utanför och slutligen bränt ned byggnaden och täckt över allting med rikliga mängder skärvsten. Utanför skärvstenshögen finns även flera mycket stora kokgropsområden där man förmodligen haft ett veritabelt storkök. Sammantaget en mycket tankeväckande lämning!

Skärvstenshögen A83 med sin underliggande spiral samt huset som anlagts i den, stolphålen markerade med fyra rödfärgade träkubbar

Husgruppens arbete har nu gått in i en ny intensiv fas då vi börjat arbeta med en större öppen yta söder om vårt folkvandringstida stormannasäte och de största grav- och skärvstenskomplexen från bronsålder. På denna yta gräver vi nu fram stora mängder av kokgropar och härdar av vilka flera verkar bilda större kokgropsområden för matlagning, precis som längre norrut kring skärvstenshögen A83. Mellan dessa områden finns även flera hus som nu undersöks med full kraft.

Den centralt belägna öppna ytan med kulturlager och stora mängder kokgropar, härdar och stolphål från olika matlagningsstationer och hus

För gravgruppen är det också bråda dagar. Flera enkla stenpackningar kring större block undersöks och det visar i många fall att dessa till synes enkla konstruktioner från bronsålder är större och mer komplicerade än man först kan tro. Både gravgömmor, kantkedjor, kokgropssystem och stenklädda gropar av olika typer börjar dyka upp. Vi ser förmodligen olika delar av en komplex ritual kring gravläggning av de döda och en matkultur knuten till gravläggningen.

Undersökning pågår av grav/kokgropskomplex A68/A67 på den södra delen av Skeke. här ser man tydligt att de till synes enkla stenpackningarna kan vara komplicerade både att förstå i plan och i profil då olika nedgrävningar skär varandra åt flera olika håll

Slutligen tänkte vi avsluta med ett recept på en attans god fika som Andreas här på grävningen brukar bjuda på, så då får ni även lite pejl på hur Skekes matkultur anno 2010 kan se ut. Smaklig måltid!

Snickerskaka
1 burk jordnötssmör (creamy eller crunchy, vilket man vill)
2 dl ljus sirap
1 dl socker
5-6 dl corn flakes
1 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker
0,5 msk olja
250 g Blockchoklad (ljus eller mörk efter smak)

Smält jordnötssmöret i kastrull. Häll i övriga ingredienser (utom
blockchokladen). OBS: Krossa corn flakes innan du lägger i dem. Häll
över röran i en lämplig form. Smält blockchoklad och bred över. Låt
svalna. Klart – ska ej in i ugn.