Vid metalldetekteringen av Stora Prästgården, väster om vägen, förra veckan påträffades en halv facetterad karneolpärla. Karneol är en ädelsten som förekommer i olika färger (från mjölkvit till orangebrun), men det vi känner igen den bäst vid är den orangelika färg som är vanlig för pärlor från Vikingatiden.

Halv facetterad karneolpärla funnen vid Prästgården i Rasbo. Foto: Christina Holm.

Karneol har varit en populär smyckesten och har bland annat använts till sigillringar av romarna, då stenen är väldigt värmetålig. Den tålde till exempel att doppas i varmt vax för sigillstämplingarna. Men om stenen utsätts för alltför stark hetta blir den vit likt brända ben.

Stenen förekommer inte naturligt i Sverige. Härkomsten brukar snarare vara Indien. Detta tyder på att invånarna i Rasbo under järnåldern förmodligen har haft vidgade vyer eller i alla fall kontakt med personer som har haft det, vilket även det tidigare fyndet av ett halvt islamiskt mynt har visat.

”Googlar” man på karneol får man många träffar på hur stenen används idag (och även förr) – bland annat för ökad fruktsamhet, potens och allmän familjelycka. Det rekommenderas även att man ska lägga en karneol i sin verktygslåda för att slippa olyckor.

Vi hoppas i alla fall att karneolfyndet ska ge oss lycka och framförallt ökad förståelse för järnålderns aktiviteter kring prästgården i Rasbo.

Christina Holm