Vid rensning är det ju vanligt att påträffa recenta fynd, vilka ofta lämnas utan vidare diskussioner. En liten skärva av porslin har dock fångat mitt intresse i ökenhettan som har varit de senaste veckorna.

Dekorerad skärva från prästgården.

Porslinsskärvan är blå-lila i färgen och endast cirka 3 centimeter stor. Det är framförallt motivet som är det mest spännande. Vid första anblick såg det ut som tre gummor. Eftersom jag har ett särskilt fotointresse, så prövade jag att fotografera den med ett makroobjektiv och då blev allt mycket tydligare. Det ser ut att var tre män som pratar om någonting. Mannen till vänster (och kanske även den till höger) bär en fotsid rock och man kan skönja en enkel huvudbonad samt ett radband. Är detta de tidiga prästerna (innan reformationen) från Rasbo eller i alla fall någon katolsk präst?

Personen i mitten bär en bredbrättad hatt och verkar ha något tygstycke under hakan – kanske ett skydd för något? Mina tankar går till en biodlare, vilket ju är intressant. Den katolska kyrkan var storkunder och därmed storkonsumenter vad gällde biprodukter och framförallt vax. Endast rent bivax eller olivolja fick användas som belysning i kyrkorna, så det bör ha varit en enorm industri. Man ser också i vissa gamla räkenskaper att kyrkans inköp av bland annat vaxljus avtog i och med reformationen. Det finns en mycket intressant avhandling som tar upp detta av Erik Husberg från 1994 (Honung, vax och mjöd. Biodlingen i Sverige under medeltid och 1500-tal).

Porslinet är nog inte så gammalt. Jag har hört mig för hos några antikhandlare, men inte lyckats få något napp varifrån porslinet kommer, förmodligen är den inte svensktillverkad. Lämna gärna en kommentar i fall ni vet något mer om detta spännande porslin.

Som sagt – kul att vi har funnit prästen vid Stora Prästgården!

Christina Holm