Kära läsare, den stora skaran som slaviskt följer denna eminenta blogg…

Visst vill man oftast vara först, men ibland lyckas man inte med det. Som det där med att hitta spår från vikingatiden vid Prästgården. När man på 1930-talet skulle rätta till en kurva på riksvägen en liten bit sydväst om Prästgården, ungefär där pizzerian ligger idag, hamnade ett par gravhögar plötsligt i farozonen. Amanuens G.A. Hellman (en legend som producerat en stor mängd mycket detaljerade och för oss i högsta grad användbara gravfältskartor) var snabbt på plats och gjorde det bästa av situationen. Han tillvaratog fynd från det som redan var förstört och dokumenterade det som var någorlunda ostört.

Detaljerad fornlämningskarta. Är man duktig behöver man ingen GPS. Karta ATA.Vissa fynd var klockrent vikingatida. En vacker järnnyckel och delar av spännbucklor. I gruset fanns även en kniv och en ring, båda av järn.

Tittar man lite närmare på kartan som Hellman ritade ser man att han även dokumenterade ”en möjlig lämning efter en husgrund”.

Vad var det för rektangulär lämning vid gravarna egentligen? Karta ATA.

Med tanke på vad vi lärt oss från våra undersökningar på olika håll i Rasbobygden kan man undra om det inte var en vikingatida husgrund som strök med i samband med vägbygget på 1930-talet. Det lär vi aldrig få veta, tyvärr.