En vikingatida kistgrav i Linköping

Arkeologerna skulle undersöka en stensättning i Linköping och fann en ovanlig kistgrav. Här hade en person begravts med yxa och dolk, på 900-talet. En arkeologisk undersökning genomfördes hösten 2022 av en ovanlig typ av stensättning, belägen i stadsdelen Hackefors i Linköpings östra utkant. Stensättningen låg i ensamt majestät på krönet av en bergshöjd. Utsikten därifrån…

Ny rapport: Stentorp under Arnö säteri – ett familjejordbruk 1680–1930.

En arkeologisk undersökning genomfördes under våren 2022 vid Arnö, Nyköpings kommun. Det arkeologiska materialet, som är tämligen omfattande, kompletterades med skriftliga källor vilket gav en fyllig och mångfacetterad bild av det undersökta torpet, vars namn var Stentorp, och de människor som levde där. Stentorp tillkom omkring 1680. Under hela sin existens var torpet underlydande till…

Ny rapport: Massmaterial i gravar

En arkeologisk undersökning på Hasselhöjden i Stenungsund i Bohuslän har gett intressanta inblickar i den rituella praktiken vad gäller gravar och massmaterial. Innehållet i gravar från yngre bronsåldern och äldre järnåldern är vanligen i delar, trasigt och söndrigt. Här finns delar av individers ben, ibland tydligt krossade, här finns keramik och andra typer av fynd,…

Ny miniutställning med unika föremål från 1600-talets Göteborg

Solur, tappar till öltunnor, kanonkulor och armborstpilar – det är bara några föremål som hittades när Arkeologerna undersökte Gullbergs fäste i Göteborg. Fynden ställs nu ut på Historiska museet i Stockholm i miniutställningen Aktuell arkeologi, där besökaren även kan kliva 400 år bakåt i tiden in i en 3D-genererad värld.   – Förra årets satsning…

Ovanliga fynd av stavkyrka och medeltida gårdar

Tre medeltida gårdar undersöktes i Tölö i Halland av Arkeologerna 2016. Rester av keramik som äldre svartgods, djurben och en bit bröd var några av de unika fynd som gjordes i husen. – De låg nedanför en stavkyrka, säger projektledare Petra Nordin. Tölö kyrkby nära Kungsbacka omnämns redan på 1200-talet i gamla skriftliga källor. Under…

Stort vikingatida gravfält i Tvååker i Halland ger ny kunskap

Arkeologerna skulle undersöka en boplats från stenåldern utanför Varberg – men snubblade över ett gigantiskt gravfält från vikingatiden. Rester av 139 gravar med bland annat djur- och människoben, dräktsmycken och lerkrukor, bålplatser och skeppssättningar hittades. – Vi har bara grävt cirka sex procent av gravfältet, säger Petra Nordin, projektledare på Arkeologerna vid Statens historiska museer….

Digitalt: Arkeologi hemifrån soffan

Du behöver inte komma till oss, vi kommer till dig! Slå dig ned i soffan, sparka av tofflorna och njut av historia och arkeologi hemifrån. I vår kommer Arkeologerna till Historiska museet i Stockholm digitalt! Vi pratar om aktuell arkeologi och spännande resultat från undersökningar runtom i landet i ett samarbete med museet. Dalköpinge –…

Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

Ett 3 000 år gammalt fingeravtryck, dekorerade stenåldersfiguriner, vikingatida båtgravar och medeltida vrak. Har du sett SVT:s ”Historien om Sverige”? Är du nyfiken på att få veta mer om vad som händer inom arkeologin? I vår nya tidskrift kan du läsa om de senaste årens spännande upptäckter och resultat. – Arkeologerna arbetar varje dag, året…

Ny rapport: Trädgårdsodling på 1600–1700-talet i Stockholm

En stor arkeologisk undersökning vid Mariatorget på Södermalm har gett unika inblickar i Stockholms trädgårdsodlingar på 1600–1700-talet. Nu kan du läsa mer om de spännande resultaten i rapporten. Trädgården var en del av en så kallad malmgård, en herrgårdsliknande bostad i staden. På 1700-talet fanns det ett hundratal malmgårdar i huvudstaden. De ägdes av förmögna…

Kontakter mellan bergsmansby och stad

Ibland kan även små uppdrag i form av schaktningsövervakningar visa hur saker och ting hänger ihop på ett större plan. Hösten 2022 var vi på plats i Tjärnäs, Gästrikland – en av de äldsta bergsmansbyarna i Torsåker socken. År 1374 utfärdade Kung Albrekt av Mecklenburg privilegiebrevet som reglerade gruvdriften på det närliggande berget, Storberget. Den…

Välkommen på Arkeologidagen 2023

Kolla in medeltida föremål som hittats vid stadsgrävningarna i Kalmar, hör mer om Östergötlands största arkeologiska undersökning någonsin och trädgårdsarkeologi i Rosendals slottspark. Under Arkeologidagen den 27 augusti anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, här följer ett axplock. Småland Utgrävningarna i Gamla stan, Kalmar Kom till Kalmar slott och lyssna på de senaste…