Efter en fullbordad maskinavbaning börjar vi se något tydligare vad som ligger framför oss att undersöka. Nu krävs kompletterande handrensning för att få en större förståelse för hur detaljer hänger ihop. Bebyggelselämningar från olika tidsfaser ligger till synes ihopblandade. En viktig och grundläggande uppgift blir att separera lämningarna i olika tidsskikt, för att förstå hur gården förändrats vid nybyggnader och tillbyggnader.
Även om det mesta fortfarande är otydligt, var det en konstruktion som framträdde tydligt redan i samband med maskinavbaningen. Den är kvadratisk, sju meter stor och består av ett ramverk av lagda stenar. Mitt på den högra sidan finns en öppning motsvarande en ingång och innanför motstående stenrad visar en sotfärgning det troliga läget för en eldstad.
Vi tänker oss att det kan vara en av de yngsta gårdsbyggnaderna, eftersom den tycks vara grundad på syllstenar som ligger kvar i stort sett orubbade och genom att den framkom ytligt, strax under grästorven. Undersökning och olika provtagning kommer förhoppningsvis att ge svar på vad byggnaden använts till och när den varit i bruk.
Kommentarer (5)
Charlotte
2020.07.14
Finns det någon möjlighet att få anmäla sig till visningen av vikingagården i Viggbyholm d. 30/8? Vi är 2 intresserade som gärna vill komma kl.11.30 den dagen.
Ninna Bengtsson
2020.08.27
Hej! Vi har bestämt nu att det bara är att dyka upp och ingen föranmälan krävs. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid visningarna.
Hälsningar /Ninna Bengtsson, Arkeologerna
Henrik Pihl
2020.07.15
Hej! Tack för er fråga! Vi återkommer i början av augusti med information om eventuell föranmälan. Håll koll på uppdragssidan: https://arkeologerna.com/uppdrag/vikingatida-vikby/. Med vänliga hälsningar Arkeologerna
Michaela
2020.06.30
Finns det några planer på att stoppa bygget av bostäder och bevara området och skapa ett utomhusmuseum?
Det vore väl fantastiskt med tanke bla på det lättillgängliga läget!
Magnus Lindberg
2020.07.02
Hej Michaela, bygget kommer inte att stoppas. Detaljplanen är godkänd och vi arkeologer har fått i uppdrag att undersöka lämningarna innan byggnationen påbörjas. Även om platsen inom en snar framtid kommer att se helt annorlunda ut så kommer kunskapen om platsens tidigare historia inte gå förlorad. Vårt uppdrag är att genom arkeologiska undersökningar och grundlig dokumentation av platsens lämningar få ut så mycket möjlig information. All ny kunskap kommer slutligen att sammanställas i en rapport som allmänhet och forskarvärld får ta del av.