Välkommen till Arkeologerna

Vikingagravar, bronsåldershus, medeltida trädgårdar – spåren från det förflutna finns överallt runt omkring oss. Vi är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljövård.

Göteborgs första befästningar: Pålar längs vallgravskanten

Den spännande arkeologiska undersökningen i Göteborg fortsätter. Vid bastionen Christina Regina har vi hittat en pålrad som en gång stabiliserade bastionens yttre försvarsvall.

Ny rapport

Flera hundra år gamla båtvrak i Varberg

Vi fortsätter på det populära temat vrak! Resterna efter sex fartygslämningar hittades i Halland - fyra från medeltiden, ett från 1600-talet och ett var odaterbart. Läs mer om de spännande fynden.

blogg

Unika 5 500 år gamla stenåldersföremål hittade vid våtmark utanför Kristianstad

En unik rituell samlingsplats och offermiljö från bondestenåldern har hittats i Hammar i Skåne. Keramikkärl, stora mängder flintredskap och bearbetat ben och horn har grävts fram av arkeologerna.

Aktuella uppdrag

Båtvraken i Masthamnen

Tio gamla fartygslämningar hittades i Masthamnen vid Kvarnberget i Göteborg. Båtarna och skeppet är byggda på 1600–1800-talet och lämnades på hamnens botten. 

nyhet

Ny rapport: Stentorp under Arnö säteri – ett familjejordbruk 1680–1930.

Läs mer om ett gammalt torp vid Arnö i Nyköping, dess historia och de människor som levde där.

nyhet

Ruinerna efter ett medeltida kloster kan ha hittats i Varberg

En medeltida klosterruin kan ha hittats i en åker i Ås norr om Varberg. Vid en undersökning med markradar framträdde plötsligt resterna efter murar under marken. "Något unikt", säger arkeologen Bengt Westergaard.

nyhet

En vikingatida kistgrav i Linköping

Arkeologerna skulle undersöka en stensättning i Sviestad i Linköping och fann en ovanlig stenkista. Här hade en person begravts med yxa och dolk, på 900-talet.

nyhet

Stort vikingatida gravfält i Tvååker i Halland ger ny kunskap

Arkeologerna skulle undersöka en boplats från stenåldern utanför Varberg – men snubblade över ett gigantiskt gravfält från vikingatiden. Rester av 139 gravar, bålplatser och skeppssättningar hittades i en unik grävning.

Ny rapport

Ny rapport: Befästningen vid Gullberg i Göteborg

Testikeldolk, solur, en sandströare, tappar till öltunnor och kanonkulor – det är några av praktfynden som hittades vid Gullbergs fäste i Göteborg. Dessutom gömde jorden på fler överraskningar.

tjänst

Gruv- och industriarkeologi

Studier kring historiska gruv- och industrimiljöer ger ny kunskap om äldre processer och hur livet såg ut för människorna som verkade nere i gruvorna.

Aktuella uppdrag

Kvarteret Grynmalaren i Lund – spår från medeltid till tidigmodern tid

Våren 2025 påbörjas den största arkeologiska undersökningen i Lund på flera decennier. Det är delar av kvarteret Grynmalaren som ligger vid Lilla Tvärgatan och Grynmalaregatan som ska grävas ut.

nyhet

Ny rapport: Massmaterial i gravar

En arkeologisk undersökning på Hasselhöjden i Bohuslän har gett intressanta inblickar i den rituella praktiken. Innehållet i gravar från yngre bronsåldern och äldre järnåldern är vanligen i delar, trasigt och söndrigt.

Aktuella uppdrag

Stora Hammar – bland hus och gårdar vid Höllviken

Vid Höllviken i Skåne finns spår av människorna som än gång bodde där. Långhus, härdar och gropar från förromersk järnålder–romersk järnålder, 500 f.Kr. till 400 e. Kr, undersöks hösten 2024.

Under jorden i Göteborg – Göteborgs historia för skolor

Fynd av skeppsvrak, befästningstorn, bostadshus och spännande föremål berättar om livet förr i Göteborg. Nu har vi satt samman ett undervisningsmaterial för grundskolan.

Aktuella uppdrag

Fornfynd och fornlämningar i våtmarker i norr ska kartläggas

Flera unika fynd av fornlämningar och föremål har gjorts i våtmarker i Norrbotten och Västerbotten. Nu ska länen tillsammans med Arkeologerna och Skellefteå museum kartlägga arkeologiska lämningar i landskapen.

Aktuella uppdrag

Hyddor, långhus och gravar i Skåne

I slutet av augusti drar en av de största arkeologiska utgrävningarna i Skåne på många år igång i Dalköpinge i Trelleborg. Lämningar från stenålder, bronsålder och järnålder ska undersökas.

nyhet

Missa inte: Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

Har du sett SVT:s ”Historien om Sverige”? Nu fortsätter resan. I Arkeologernas nya tidskrift kan du läsa mer om de senaste årens spännande upptäckter och resultat.

blogg

Ovanlig kvinnograv funnen på järnåldersgravfält i Pryssgården

Ett gravfält från järnålder undersöks just nu i Pryssgården. Arkeologerna har bland annat hittat en kvinnograv med en krumkniv nerstucken i graven. "Vi tror att vi har upp emot 50 gravar", säger arkeologen Moa Gillberg.

Ny rapport

Landet som kom upp ur havet – från vik till kohage

De första öarna i Södermanlands södra kustområde tittar upp ur havet för 10 000 år sedan. Nu kan vi genom prover från sjöar och våtmarker se landsförskjutningens förlopp.

Sensationellt fynd: Svärden i gravarna

Följ med till ett vikingtida gravfält i Västmanland och se hur en sensationell upptäckt gjordes i fjol av två svärd som stod nerstuckna i gravar.

blogg

Knästorps guldgubbe!

Guldgubben från Knästorp sällar sig till en mytomspunnen föremålskategori som finns representerad på en liten skara av speciella fyndplatser!

blogg

Peppar – det medeltida kökets guld

I Sverige blev peppar tidigt en klassmarkör för den yttersta eliten, men redan då hade den gamla anor i de europeiska köken.

tjänst

Parasitanalys

Genom historien har parasitsjukdomar varit mycket vanligt förekommande. De drabbade både människor och djur och förekom i nästan alla miljöer...