En av de vanligaste fyndkategorierna vid stadsarkeologiska undersökningar är kritpipor. De var billiga, enkla att få tag i och dessutom sköra så att de ofta gick sönder.
Piporna tillverkades av vit kritlera och användes till tobaksrökning, i Sverige under främst 16- och 1700-talen. Pipornas utseende förändrades snabbt över tiden och många av dem bar stämplar som angav var och vem som tillverkat dem.
Den äldsta kritpipan som påträffats i Sverige upptäcktes vid de arkeologiska undersökningarna av kvarteret Spinnrocken i Norrköping år 2010. Även det äldsta arkeologiskt belägget från tobaksodling kommer från Norrköping och utgörs av tobaksfrön från kvarteret Konstantinopel i Norrköping. Både pipan och fröna kan dateras till 1590-tal. Bruket av tobak kom till Europa från Syd- och Mellanamerika med sjöfararna i början av 1500-talet. Tobaksrökandet ansågs ha goda egenskaper för hälsan och användes som en allroundmedicin när den ordinerades av den tidens läkare. Då pesten härjade i England användes piprökning som desinfektionsmedel och när pesten kom till Danmark under 1700-talets början användes tobaksrökning för att hejda spridningen. Även här i Sverige ansågs tobaken ha hälsobringande effekter.
Kritpiporna som påträffas i Sverige är både importerade (främst från Holland och England) men kommer även från en inhemsk produktion. Under 1600-talet importerades både tobaken och kritpiporna till Sverige men i och med att den svenska staten ville bli mer och mer oberoende av import uppmuntrades till inhemsk tobakstillverkning och 1724 påbjuder kung Fredrik I tobaksodling över i hela landet. Tillverkning av kritpipor fanns redan inom landet, dock i mindre skala men i och med importförbud 1749 startas flera kritpipsbruk inom landet, bland annat två här i Norrköping, Stjärnan och Kronan.
Tack vare att deras utseende förändrats mycket över tid är de lätta att datera och kritpipor finns dokumenterade i typologiska serier som kan användas vid datering av de sammanhang (tex kulturlager) som de påträffas i.
Kvarteret Renströmmen är inget undantag utan vi har hittills hittat en stor mängd pipor, främst bitar av skaften men även en del huvuden.