Välkommen till Arkeologerna

Vikingagravar, bronsåldershus, medeltida trädgårdar – spåren från det förflutna finns överallt runt omkring oss. Vi är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljövård.

blogg

Timmerkistan i bastion Christina Regina 

Vad kan en timmerkista berätta egentligen?

Aktuella uppdrag

Kvarteret Grynmalaren i Lund – spår från medeltid till tidigmodern tid

Våren 2025 påbörjas den största arkeologiska undersökningen i Lund på flera decennier. Det är delar av kvarteret Grynmalaren som ligger vid Lilla Tvärgatan och Grynmalaregatan som ska grävas ut.

blogg

Unika 5 500 år gamla stenåldersföremål hittade vid våtmark utanför Kristianstad

En unik rituell samlingsplats och offermiljö från bondestenåldern har hittats i Hammar i Skåne. Keramikkärl, stora mängder flintredskap och bearbetat ben och horn har grävts fram av arkeologerna.

Göteborgs första befästningar: Dräneringsröret

Göteborgs befästningar bestod främst av lera, ett material som inte släpper genom något vatten. I filmen berättar arkeologen Johanna Edqvist om ett dräneringsrör i trä, från bastionen Christina Regina.

blogg

Prästgårdens pråliga bärodling

En udda odlingsyta på framsidan av prästgården har varit särskilt exponerad för besökare. Är det prästens experimentella bärodling vi hittat?

Aktuella uppdrag

Fornfynd och fornlämningar i våtmarker i norr ska kartläggas

Flera unika fynd av fornlämningar och föremål har gjorts i våtmarker i Norrbotten och Västerbotten. Nu ska länen tillsammans med Arkeologerna och Skellefteå museum kartlägga arkeologiska lämningar i landskapen.

Aktuella uppdrag

Stora Hammar – bland hus och gårdar vid Höllviken

Vid Höllviken i Skåne finns spår av människorna som än gång bodde där. Långhus, härdar och gropar från förromersk järnålder–romersk järnålder, 500 f.Kr. till 400 e. Kr, undersöks hösten 2024.

nyhet

Stort vikingatida gravfält i Tvååker i Halland ger ny kunskap

Arkeologerna skulle undersöka en boplats från stenåldern utanför Varberg – men snubblade över ett gigantiskt gravfält från vikingatiden. Rester av 139 gravar, bålplatser och skeppssättningar hittades i en unik grävning.

blogg

Kyrkogården på Marstrand – nu med analyser

Benen från de två djupast liggande gravarna på den gamla medeltida kyrkogården i Marstrand har analyserats. Det rör sig om två vuxna män som begravts i slutet på 1300-talet och början av 1400-talet inne på...

Ny tidskrift

Nytt nummer av Arkeologi i Östergötland

Nu är den här! Årets nummer av den populärvetenskapliga tidskriften med arkeologiska nyheter från Östergötland.

Ny rapport

Kritpipor och buteljer i 1700-talsdamm i Frisens park

Keramikskärvor, glasbuteljer och kritpipor med riksvapnet – det är unika fynd från en igenfylld 1700-talsdamm i Frisens park. Läs mer om den unika undersökningen på Djurgården i rapporten!

nyhet

Missa inte: Ny tidskrift om aktuell arkeologi i Sverige

Har du sett SVT:s ”Historien om Sverige”? Nu fortsätter resan. I Arkeologernas nya tidskrift kan du läsa mer om de senaste årens spännande upptäckter och resultat.

blogg

Färdväg över Berga äng

Vid undersökningen på Berga äng har vällagda färdvägar från järnåldern kunnat avtäckas.

Pressmeddelande

Unik guldring och amulett bland 30 000 föremål hittade i Kalmar

En guldring och en amulett i glas med ristade figurer – det är bara två unika fynd av närmare 30 000 föremål som hittats under utgrävningarna av det medeltida Kalmar.

Aktuella uppdrag

Hyddor, långhus och gravar i Skåne

I slutet av augusti drar en av de största arkeologiska utgrävningarna i Skåne på många år igång i Dalköpinge i Trelleborg. Lämningar från stenålder, bronsålder och järnålder ska undersökas.

blogg

Ovanlig kvinnograv funnen på järnåldersgravfält i Pryssgården

Ett gravfält från järnålder undersöks just nu i Pryssgården. Arkeologerna har bland annat hittat en kvinnograv med en krumkniv nerstucken i graven. "Vi tror att vi har upp emot 50 gravar", säger arkeologen Moa Gillberg.

Under jorden i Göteborg – Göteborgs historia för skolor

Fynd av skeppsvrak, befästningstorn, bostadshus och spännande föremål berättar om livet förr i Göteborg. Nu har vi satt samman ett undervisningsmaterial för grundskolan.

Ny rapport

Landet som kom upp ur havet – från vik till kohage

De första öarna i Södermanlands södra kustområde tittar upp ur havet för 10 000 år sedan. Nu kan vi genom prover från sjöar och våtmarker se landsförskjutningens förlopp.

blogg

Knästorps guldgubbe!

Guldgubben från Knästorp sällar sig till en mytomspunnen föremålskategori som finns representerad på en liten skara av speciella fyndplatser!

Sensationellt fynd: Svärden i gravarna

Följ med till ett vikingtida gravfält i Västmanland och se hur en sensationell upptäckt gjordes i fjol av två svärd som stod nerstuckna i gravar.

blogg

Peppar – det medeltida kökets guld

I Sverige blev peppar tidigt en klassmarkör för den yttersta eliten, men redan då hade den gamla anor i de europeiska köken.

Aktuella uppdrag

Kyrkogård och bebyggelse på Marstrand

Ett område nära Marstrands medeltida kyrka och kyrkogård undersöks av arkeologerna under våren 2024. Förhoppningen är att äldre lämningar ska finnas kvar under Kyrkogatan.

tjänst

Parasitanalys

Genom historien har parasitsjukdomar varit mycket vanligt förekommande. De drabbade både människor och djur och förekom i nästan alla miljöer...