På Kvarnberget fortsätter de arkeologiska undersökningarna som utförs inför bygget av Västlänken. Strax norr om korsningen mellan Sankt Eriksgatan och Nedre Kvarnbergsgatan, har vi nu fått fram en mur som troligen tillhört Bastion S:t Erik.
En bastion är den framskjutna delen av fästningsvallen, och S:t Erik bildade tillsammans med Göteborgs övriga bastioner stadens månguddiga försvarslinje. Grundmuren till Bastion S:t Erik har lagts i en bergsskreva och muren avgränsas naturligt mot berget. Intill murens insida har vi fått fram föremål som ben, keramik, porslin, glas, kritpipor, spik och ett mynt.
Bastionen har fått sitt namn efter Erik den helige, som var svensk kung på 1100-talet. Sankt Erik är Sveriges nationalhelgon.
Under åren 1857–1907 låg ett länsfängelse på bastionens kulle, och kvarteret fick då namnet S:t Erik. 1907 ersattes fängelset av Härlanda fängelse, och Frälsningsarmen tog över byggnaden och använde som ungkarlshärbärge. På 1940-talet sprängdes delar av berget inför bygge av trafikleder och gator.
Läs mer om Göteborgs befästningar i Göteborgs äldsta vall från 1620-talet och Konsten att bygga en befästning.