I ett tidigt skede måste diverse ledningar läggas om i marken för att en ny järnvägssträckning ska kunna byggas. I samband med detta arbete har arkeologer nu dokumenterat en del av en äldre hamnbassängmur. Muren har en gång vett mot Lilla Bommens hamn, nordväst om Nordstaden.
Hamnen har bytt skepnad vid Lilla Bommen flera gånger om och kajkanten har förflyttats längre ut i älven. På grund av ångdriften hade fartygen blivit större och i takt med att ångtrafiken ökade ställdes krav på en betydligt större och djupare hamn i Göteborg. Samtidigt byggdes Trollhätte- och Göta kanal på 1820- till 1840-talen, nu med möjligheter att ta sig upp vidare i Göta Älv. Inseglingsrännan muddrades till sju meters djup och det blev nödvändigt att bygga kajer längs älven. En ny hamnplan 1843 omfattade Stora och Lilla Bommens hamnar med deras strandområden och den första moderna älvkajen blev Stenpiren, klar 1845.
Under 1850-talet etableras många nya industrier runt om i Göteborg. Befolkningen ökade och antalet fabriksarbetare mångdubblades. En viktig del i Göteborgs omvandling till industristad var järnvägen. Den östra delen av vallgraven fylldes igen inför spår och stationsbygget 1853. Ännu en ny hamnplan krävdes redan 1857, främst på grund av järnvägarnas framväxt som beräknades skapa stora trafikökningar i staden. Här ingick en fortsatt utbyggnad kring Stora och Lilla Bommens hamnar, från Järnvågen, strax väster om Vallgraven, till den västra delen av Gullbergskajen i öster. Kajerna fick järnvägsspår och dessa arbeten var helt klara kring 1874.
I ett schakt dokumenterade vi en del av hamnbassängmuren. Hamnbassängmurens fasad hade en mycket svagt lutande slät vägg av kvaderhuggen sandsten. Lite drygt en halv meter under dagens marknivå kommer den ytliga stenen. Murstenen sträckte sig cirka 2.7 meter ner i marken och direkt under muren kom en rustbädd i trä.
Inför när Götatunneln byggdes dokumenterades en del av hamnbassängmuren, markerad i gröna färger på bilden ovan. Dessa hamnmurar överensstämmer med det gamla kanalinloppet, men det vi ser på 1682 år karta är en annan äldre hamnkonstruktion med brygga över. Något vi arkeologiskt måste beakta när vi rensar fram lämningar är att de är resterna efter ett byggprojekt som pågår under flera hundra år. Därför måste vi också analysera om det kan finnas rester efter de gamla hamnens om- och tillbyggnader.