Tänk dig att du har gått efter en grävmaskin och skyfflat och rensat jord. Skrapat fram stenar och rötter i flera veckor för att ta bort grästorv. Ytan är fotograferad med drönare och kamera. Du har beskrivit hur konstruktionen ser ut, en rund, något välvd packning av sten och jord. Du har rensat bort mer sten, kastat mer jord i timmar på vad du tolkat är en grav.

Du har sett att de har planerat gravsättningen, valt ut stenar och lyft upp stenar som legat fel och jämnat till marken med grus och sand. Till slut skrapar du med skärsleven och fyller ditt fyllfat eller hink med det du ser är brandlagret. Med brandlagret menas en mindre hög av sot, kol och brända ben som är resterna efter brandbålet från en kremering som skedde för över 1000 år sedan.

Vattensållningen avslöjar de små fynden

Du skakar ner den jord du har i sållet från hinken. Väljer noga ett finmaskigt såll (två millimeters maskor) för att försöka fånga upp alla viktiga små brända ben som kanske en ryggkota från en strömming eller en tand från en liten hund.

Bränd ryggkota från strömming. Foto: Elin Säll, Arkeologerna.
Bränd ryggkota från strömming. Foto: Elin Säll, Arkeologerna.

Har du tur kanske syns några brända sädeskorn eller en bit av ett bränt bröd, eller möjligen en bit förkolnat tyg. Alla fynd du hittar vet du är noga utvalda av människor som stod och gravlade en eller flera personer som var deras släktingar, vänner och eller arbetskollegor. De är gåvor till den dödes färd och till den nya värld de skulle till. Det kan vara allt från mat på resan men även sällskap till den döde som får följa med in i nästa rike.

Arbetsmetodiken

Du drar sållet fram och tillbaka och kastar bort kvistar och naturliga stenar. Det dammar och ett moln av jord får dig att hosta till. Då sätter du på vattnet i slangen och låter sand, silt och annan jord sköljas bort och det innehåll som du anar börjar framträda i sållet.

Vattensållning i Bådstorp. Foto: Arkeologerna.
Vattensållning i Bådstorp. Ser du pärlorna? Klicka på bilden för se en större version. Foto: Arkeologerna.

De brända benen lyser med sin vita färg. Du plockar frenetiskt upp dem i en påse märkt med brända ben och det lagernummer du har. Du ser en nit med en bricka och sorterar den i en annan påse märkt med järn och där skiner något färgglatt upp i sållet. En större pärla i många olika färger av glas gjord i en teknik som kallas millifiori (tusen blommor). Den har inte blivit förstörd av hettan och du ser att den pärlan kan även hjälpa till datera graven. Men vänta, kanske finns det kvar en liten bit av tråden i hålet?

Två glaspärlor i sållet. Foto: Elin Säll, Arkeologerna.
Två glaspärlor i sållet. Foto: Elin Säll, Arkeologerna.

Sållet är tomt på fynd så grus och sten kastas bort. Dags att gå tillbaka till brandlagret och hämta mer att sålla. Snart kommer kalla kyliga dagar och när man sedan står och huttrar då vattnet börjar frysa till is och får fingrarna att stelna av kölden. Ligger det då bara några stenar, brända bitar av trä i sållet, så är det soliga dagar som denna med pärlor i sållet som man tänker tillbaka på.

Sigrid sållar jord från ett brandlager. Foto: Elin Säll, Arkeologerna.
Sigrid sållar jord från ett brandlager. Foto: Elin Säll, Arkeologerna.