Ett 300 år gammalt välbevarat vrak men även personliga föremål som en kam och en skosula av läder hittades i Varberg. Nu öppnar en ny utställning i Kafé Längan uppe på Varbergs fästning där du kan se bilder från höstens utgrävningar.

Vraket var relativt välbevarat trots att det legat i marken i mer än 300 år. Fotograf: Charlotta Sandelin, Hallands kulturhistoriska museum

Ofta när det handlar om arkeologi i stora bygg- och infrastrukturprojekt är det tyvärr svårt för oss att ta in alla intresserade och visa lämningarna och föremålen vi hittar på plats invid schaktkanten. Det kan bero på att det är en byggarbetsplats där obehöriga inte släpps in eller mer extrema orsaker som det nu har varit den senaste tiden, en pandemi som inte släpper taget.
Det vi då får göra är att åtminstone dokumentera med foton och filmer så gott vi kan och har tid med och sedan förmedla det på annat sätt genom våra olika kanaler.

I höstas hade vi inte möjlighet att ta in några besökare och visa vår undersökning av vraket men Hallands kulturhistoriska museums fotograf kom ner till oss och tog fina foton under fältarbetets gång.

Nu ska bilderna ställas ut i Kafé Längan uppe på Varbergs fästning med start tisdag den 25/1 fram till och med den 3/4 i år.

Har ni möjlighet, gå dit och ta er en titt men ni kan också klicka på länken här nedanför eller skanna QR-koden så ni kan titta på dem i lugn och ro.

Vrakfyndet vid tunnelgrävningen i Varberg

Fältarbetet utfördes av arkeologer och marinarkeologer under hösten 2021. Fotograf: Charlotta Sandelin, Hallands kulturhistoriska museum