Minns ni malstenen vi berättade om som dök fram under ett gult lerlager då vi schaktade? Den hade sällskap av flera som lagts i en stenläggning. Vi vet inte ännu om stenarna lagts ut för att gå på eller som ett fundament till en ugn eller liknande.

Imorgon onsdag kl 14 har vi första visningen av utgrävningen. Redan idag hade vi dock finbesök! Det är svårt att tro men vi lovar att den bruna fläcken mitt i bild är en älg som svängde förbi Fjelie på förmiddagen!
Välkomna på visning imorgon!

Gård 19 har en fin gruslagd yta runt en av brunnarna. Det är ett hårt arbete för händerna att rensa fram den, men väldigt tacksamt när det blir såhär fint.

Fjelie kyrka från början av 1100-talet (ev ännu äldre) fick oväntat besök av oss då vi fick höra att den var öppen pga restaureringsarbeten. Målningar i absiden ska enligt konservatorerna vara från 1200-talet, i koret från 1300-talet och i långhuset från 1400-talet. Den gamla dopfunten hade också fina bilder. Tänk att de här bilderna satt ”våra” bönder och tittade på när det begav sig, vars gårdar vi nu undersöker!

Det är väldigt roligt när en visning av arkeologiska lämningar kan inspirera till lek och fantasi! Här ser ni en legovärld som två söner till en arkeolog på grävningen byggde upp efter att ha besökt oss i Fjelie.