Studenter gräver

En solig dag på fältet idag vill jag lova. Solen gassar på ärrade arkeologer och nybakade studenter. Svetten lackar och hackorna hackar. Men det knallar på som det ska här ute. Vi avverkar område efter område, banar av, undersöker och fyller igen. Skönt att allt går efter planerna.

Men, vaddå för studenter? Jo! Samtidigt som vi är här och gräver där järnvägen ska braka fram, så pågår en seminariegrävning uppe vid Kungsgårdsplatån och kyrkan. Det är studenter från arkeologiska institutionen vid Uppsala universitet som gräver.

Arbetet leds av John Ljungkvist från universitetet och Per Frölund från Upplandsmuseet. Där ska de undersöka de platåer och de hus som finns där och som är centrala för förståelsen av fenomenet Gamla Uppsala.

De har precis börjat så det ska bli spännande att följa deras arbete.

Student Joakim Ekeroth (lite osäker på namnet fast jag frågade. Pinsamt)

Torshammaren dök upp i går i ett område nära den sk. GUSK-ladan och Groaplan. Intressant eftersom det vid 1996 års förundersökning hittades präktiga amulettringar alldeles i närheten. Detta är en liten amulett som suttit fäst på en större ring, kanske tillsammans med andra amuletter. Passande och roligt! En bit bort låg ytterligare ett litet hänge av mer ovanlig typ.

En bedårande liten torshammare och ett hänge

Vi har också haft celebert besök av arkeobotaniker Jens Heimdahl som tillsammans med Jonas Bergman och Anneli Ekblom ska analysera de prover vi tar i lager och anläggningar och som kan se om det där finns rester efter t.ex. olika typer av växtrester eller säd.

I veckan kommer vi att vara med i ett reportage i TV4 Uppland, håll ögonen öppna!