Hur gör man för att bäst dokumentera våra gamla bevarade byggnader? Just timmerväggar är svåra att dokumentera med traditionella uppmätningar, medan vanliga foton ger stora vinkelfel. I fallet med dokumentationen av Fröken Löfgrens gård var det svårt att få en helhetsbild av väggarna i de små rummen.

3D-modellen av Onkel Adamsgården bygger på hundratals foton, som sätts samman i ett datorprogram. Johan Stenvall är i full färd med att fota gården ur alla vinklar och vrår.

Istället har vi provat fotoscanning, en ny och smidig teknik, som ger knivskarpa digitala foton och som är helt platta utan vinkelfel. Fotona ger möjlighet att bearbeta i efterhand. Vi kan markera särskilt intressanta detaljer, visa på olika dateringar och enskilda spår av hantverk.

Det går också att sätta samman foton av olika fasader av en byggnad i en tredimensionell modell.

Förra året dokumenterade vi Onkel Adamsgården på Hunnebergsgatan 30. Testet genomfördes av Johan Stenvall vid Arkeologerna i Linköping, och bygger på 700-900 överlappande foton, med hjälp av ett förlängt fotostativ. Följ länken och pröva att snurra modellen.

Här går det att studera gården ur alla olika vinklar, och samtidigt få en oöverträffad dokumentation av gården i sin helhet.