Arbetet vid åsen i Hedkammen söder om Skellefteå fortsätter. Arkeologerna har nu frilagt hela 16 000 kvadratmeter av området och spår efter totalt 300 anläggningar har sett dagens ljus. Bland fynden finns brända ben, keramik och bearbetat stenmaterial, bland annat en vacker pilspets.

Arkeologerna Arvid Kristoffersson och Sofia Forslund rensar fram anläggningar efter avbaning med grävmaskin.

Det har nu gått fyra veckor sedan undersökningarna vid Hedkammen söder om Bureå påbörjades, eller egentligen fem om man räknar in uppstartsveckan när undersökningsområdet metalldetekterades och övriga förberedelser.

Vi har nu avlägsnat all undervegetation med hjälp av två grävmaskiner och tio flitigt arbetande arkeologer. Ungefär 16 000 kvadratmeter har frilagts fördelat på två områden på ömse sidor om Hedkammenåsen.  Totalt är cirka 300 anläggningar registrerade och ska under kommande månader undersökas. Anläggningarna är härdar, kokgropar,  skärvstensansamlingar och rödbränningar i sanden. Det är också stenansamlingar på mark som i övrigt består enbart av sand. Några av anläggningarna ligger väldigt nära några fina naturliga hamnlägen som var användbara för ungefär 2 500 år sedan och vi misstänker att det kan röra sig om exempelvis gistgårdsrösen och båtlännimgar (platser där man dragit upp båtar på stranden).

Avbaning med grävmaskin övervakas av Anna Lindström.
Arwo Pajusi och Josefin Matala undersöker en av stensättningarna.

Eftersom förundersökningarna visat på närvaro på platsen från cirka 500 f Kr till senmedeltid kan det även finnas medeltida lämningar, eller yngre lämningar. Vi har bland annat hittat syllstenar som timmerhus har vilat på, som kan höra till en yngre fas.

Det finns även fyra stensättningar i undersökningsområdet,  varav två undersöktes på 1990-talet. De andra två ska nu undersökas och arbetet har redan påbörjats med den ena av dessa.

Flinta och kvart – fynd av bearbetat stenmaterial

Vi har hittills registrerat ungefär 150 fyndposter. Fynden består av brända ben, keramik (asbestmagrad och glimmermagrad) och bearbetat stenmaterial. Det senare består av avslag i främst kvarts och kvartsit, men även i flinta och skiffer. Flinta är ovanligt under bronsålder och järnålder. Den finns inte naturligt i norra Sverige,  men till norra Västerbotten importerades flintyxor i stora mängder under yngre stenålder, bland annat har sådana yxor påträffats vid Kågeälven, vid Rickleån och i depåfynd vid Bjurselet vid Byskeälven. Yxorna vid Bjurselet är tillverkade av flinta som enligt kemiska analyser ursprungligen kommit från Danmark.

Ett av våra flintavslag har en slipad yta som gör att vi tror att man har använt en påträffad yxa som råmaterial för att tillverka andra föremål vid något tillfälle på Hedkammen, förmodligen under sen bronsålder eller tidig järnålder. Vi har även hittat en skrapa tillverkad av flinta, som om den vore slagen i kvarts. Ett annat fynd som sticker ut är en fint bifacialt slagen (eller snarare tryckt) pilspets i vit kvartsit. Ett stenhantverk av högsta kvalitet.

Bifacialt slagen pilspets, vit kvartsit.
Skrapa av flinta.

Guidade visningar i juli

Varje onsdag i juli månad kl 13.00–14.00 har vi visningar för allmänheten. Den första visningen lockade ungefär 75 intresserade och måste sägas vara mycket lyckad.

Samarbetet mellan Arkeologerna,  Västerbottens Museum och Skellefteå Museum fungerar mycket bra och arbetet går framåt i rask takt. Det är nyttigt att lära av varandras erfarenheter.

Vid tangentbordet denna dag och foton: Olof Östlund,  Skellefteå museum

Utgrävningen pågår för fullt vid Hedkammen under hela sommaren.