Vår detektorspecialist Anders Kjellin skannar av alla schaktade jordytor med metalldetektor. I en rabatt hittade han ett mycket uppskattat fynd när han sökte över en odlingsbädd på landeriets övre terrass. En plomb som suttit på ett emballage omkring en packe med lin.

Det finns två typer av odlat lin. En längre typ vars fibrer är lämpliga för spånad för tillverkning av linnetyg och en typ som odlas för frön och som används bland annat för matlagning och medicinskt bruk. Den lintyp som legat i det plomberade emballaget  kallas på engelska för Krown flax.

På baksidan står 12K över W.L.T. WLT är odlarens/ägarens/inspektörens signatur följt av 12K som är en kvalitets- och varustämpel. 12K står för att den förseglade varan innehåller lin av hög kvalité av sorten ”Krown flax”.

Av plomben kan vi utläsa att emballaget innehållit 12 linväxter av högsta kvalité och första sortering. Något vi inte riktigt utrönat än är exakt i vilken form linet kom. Om det var plantor eller snarare någon förädlad form. Linet är exporterat från en baltisk hamn och vi undersöker nu vilken hamn det kan röra sig om, och om det rör sig om direktimport till Göteborg.

Linblomman blommar i maj och juni med vacker blå blom och är en dekorativ trädgårdsväxt. (Bild lånad av 4d44 at the German language Wikipedia, CC BY-SA 3.0)

På plombens framsida finns en vapenbild med kors på en sköld som härstammar från de baltiska staterna (Ryssland) kring år 1800.