Benen från de två djupast liggande gravarna på den gamla medeltida kyrkogården i Marstrand har analyserats. Det rör sig om två vuxna män som begravts i slutet på 1300-talet och början av 1400-talet inne på franciskanerkonventet, kanske var de munkar eller borgare från staden.
Som vi tidigare berättat undersökte vi en del av kyrkogården på Marstrand som nu ligger under Kyrkogatan. Här fanns tätt lagda gravar intill en kraftig mur. De intakta gravar som fanns grävde vi försiktigt fram och dokumenterade. Benen tillvaratog vi för att få veta mer om vilka de begravda var och när de begravdes. Nu har ben från de två djupast liggande gravarna, som vi även misstänker är de äldsta, analyserats.
Eftersom schaktet var smalt kunde tyvärr endast delar av gravarna undersökas, de två individernas överkroppar ligger därför kvar i marken. Detta gör att analysen är begränsad. En osteolog har studerat benen för att se dödsålder, kön och olika sjukdomar. Därefter har de båda individerna daterats med 14C-analys.
Båda de begravda individerna var troligen vuxna män. Könsbestämningen är enbart baserad på deras uppskattade längd. Eftersom endast ben fanns bevarade var de troligen gravlagda i svepning utan kistor.
Den ena individen var omkring 180 cm lång och hade välutvecklade muskelfästen. Detta visar att han var mycket fysiskt aktiv under sitt liv. Eftersom inga tecken på förslitning fanns var det troligen en ung vuxen (20–39 år gammal). Han avled någon gång under perioden 1284–1395, mest troligt i slutet av 1300-talet.
Den andra individen var en äldre vuxen, kanske runt 55 år gammal (30,8–82,2 år). Han var uppskattningsvis 178–183 cm lång och hade även han välutvecklade muskelfästen men med påbörjan till förslitningsskada. Han avled någon gång under perioden 1323–1433, mest troligt under tidigt 1400-tal.
Vi vet inte vilka dessa två individer var och inte heller dödsorsaken, men de begravdes inne på franciskanerkonventet. De kan ha varit munkar i konventet, eller borgare från staden som begravdes här.