Exklusiva glasfynd, tillsammans med importerade matknivar, avslöjar att personerna som bodde på Östra Eneby prästgård i Norrköpings utkant på 1500- och 1600-talet hade hög social status. Fyndkombinationerna ger oss en fascinerande inblick i det medeltida och tidigmoderna livet på prästgården.

Det dukade bordet visas här på ett familjeporträtt från ett slott i Greifensee i Zürich år 1643. Varje person har en tallrik, en bordskniv och ett dryckeskärl. Foto: Wikimedia.

Under medeltiden var serveringskärl kollektiva men under 1500-talet förfinas bordskulturen alltmer. Varje person fick en egen tallrik, ett eget dryckeskärl och det dukades också fram en matkniv att äta med. Fina små bordsknivar och vackra dryckesglas var på modet i hela Europa och dessa importerades bland annat från Tyskland och Holland hit till Norden.

Ett tjusigt fat dekorerat med en fågel. Foto: Filip Palm, Arkeologerna.

Vi ser spår av de nya bordsvanorna i fyndmaterialet från prästgårdstomten i Östra Eneby. Föremålen visar att prästerna hade det bra ställt under den här tiden. Det finns nämligen skärvor från flera olika sorters importerade dryckesglas som hörde den mer förmögna sfären till. Den här typen av dyrbarheter som dessutom var sköra och ömtåliga, hade inte vanligt folk råd med. Vidare finns flera fina och dyrbara små matknivar med konstfullt utformade skaft. Knivskaften är tillverkade av olika material, exempelvis av trä med beninläggningar, dekorerade med bronsdetaljer som också kunde vara försilvrade.

Kniv under konservering. Foto: Acta KonserveringsCentrum AB.

I ett golvlager i prästgårdsbyggnaden fanns det här lilla fina handtaget till det som var en bordskniv på 1500-talet. Knivgreppet är tillverkat av kopparlegering med inläggningar av trä och ben, är randigt på snedden och var säkert jättefint med kontrasterna mellan ljust ben och mörkt trä och som kronan på verket sitter ett kronformat ändebeslag av mässing. Högsta mode i 1500-talets Europa! Ytterligare ett exempel är knivhandtaget av trä som har ett vackert dekorerat ändebeslag, en knapp, av silver.

Knivhandtag av trä med  ändebeslag i silver. Foto: Acta KonserveringsCentrum AB.

Dyrbart och skört

En modell av de dryckesglas som prästerna haft på sitt bord kallas römer och tillverkades i norra eller östra delarna av Tyskland. Römer blåstes av grönt glas, var pokalformade med bukig kupa och hade en stor utsvängd fot som var tillverkad av ringlade glastrådar.  Från mitten av 1600-talet dekorerades ofta glasen med hallonformade noppor. Den här typen av dryckesglas, var mycket populära i hela Europa under den här tiden och ur dem dracks det vitt vin. Hos oss uppe i Norden var det inte vem som helst som hade råd med dem. De signalerar att prästerna i Eneby hade det gott ställt.

En del av ett römerglas i grönt glas dekorerat med hallonformade noppor.  Foto: Ola Lindgren, Arkeologerna.

Öl dracks ur passglas, ett slags höga och smala glas, ofta åttkantiga och dekorerade med pålagda glastrådar. Glastrådarna var placerade med jämna mellanrum på glaset och varje skål var ett ”pass”, som alltså markerades av glastrådsdekorationen.

Lästips

Haggren, G. 2010. Bordskultur och glashandel i renässansens Nordeuropa. Hiukin 37, 2010.