Kanon- och pistolkulor men även personliga föremål från belägringen i Kalmar 1611. Det hoppas arkeologerna hitta när undersökningarna vid Kalmarsundsparken drar igång för sjätte året i rad och ett nytt område ska metalldetekteras.

I år ska ett område strax söder om Kalmarsundsparken som heter fårhagarna undersökas med metalldetektor. Foto: Maria Lingström, Arkeologerna (CC-BY)

– Vi kommer att gå med metalldetektor i fårhagarna, strax söder om Kalmarsundsparken. Där fokuserar vi på att avgränsa slagfältet från 1611 och det danska lägret. Vi räknar med att hitta pistolkulor och kanonkulor, men vi kanske även kommer att hitta mer personliga föremål som klackjärn till skor, knivblad, hästutrustning, beslag ifrån kistor, rembeslag, nycklar något enstaka mynt som en soldat har tappat, säger arkeolog Jane Jansen.

Arkeologerna är på plats utanför Kalmar slott för sjätte året i rad. Allt började 2013 när en badbrygga skulle byggas vid badplatsen. Under arbetets gång hittades plötsligt skelettet av en svensk soldat som fallit offer för kriget på 1600-talet. I början av maj 1611 belägrade nämligen danska trupper Kalmar och i slutet av månaden intogs staden. Kalmar slott kapitulerade efter drygt två månader och slottet lämnades över till danskarna. Frågan väcktes om vad som mer kunde finnas kvar under marken från belägringen och 2015 undersökte Arkeologerna vid Statens historiska museer delar av området för första gången. De senaste åren har musköt- och kanonkulor, andra vapen och spår från det blodiga slagfältet liksom rester av försvarsanläggningar hittats under Kalmarsundsparken.

De arkeologiska undersökningarna i Kalmarsundsparken har pågått sedan 2015. Foto: Arkeologerna CC-BY

En kula till en musköt. Foto: Arkeologerna CC-BYBakom projektet står länsstyrelsen i Kalmar. Undersökningarna är ett samarbete mellan Arkeologerna och Kalmar kommun där Kalmar slott och länsmuseet bidrar med förmedlingsinsatser.

Förra året grävde arkeologerna på Munkholmen, men det visade sig att ön är konstgjord, alltså uppbyggd av jordmassor hämtade från närområdet, och de pistolkulor och andra fynd som hittades kommer någon annanstans ifrån. Men trots det bjöd fjolårets undersökningar på spännande överraskningar.

– Näst sista dagen hittade vi en träkista som skulle kunna vara från en yttre befästning. Analyser av träet visar att kistan troligen är tillverkad 1652. Träet kom från ett träd som fällts någon gång på vinterhalvåret 1651–52 i Karelen i Finland, så det är spännande. Sådana här timmerkistor användes i vattensjuka områden. Man kan ställa något tungt ovanpå kistan, till exempel en kanon, så att den inte sjunker ner i vattnet.

Årets undersökning pågår mellan den 24 och 28 augusti.

– Det här är nog en av de mest spännande arkeologiska undersökningar som görs varje år, säger Jane Jansen

Träkistan som hittades ifjol har troligen använts till att ställa något tungt som till exempel en kanon ovanpå. Foto: Arkeologerna CC-BY

Guidade visningar & publik verksamhet

En guidad visning för allmänheten anordnas på torsdagen den 27 augusti kl 16.30. Samling vid glasskiosken i Kalmarsundsparken. OBS! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av den pågående Coronapandemin.