Idag hade vi fint besök av Eva Hjärthner-Holdar och Mia Englund från GAL som hjälpte oss få lite reda på vårt slaggmaterial och berättade massa intressant om metallframställning

Våra kära kollegor besökte oss idag och passade på att beundra våra fantastiska ler- och gyttjelager!

Det hanns även med en titt på några av våra allra finaste fynd.

Göran Tagesson, Johan Stenvall och Ragnhild Fernholm.

Kom på invigningen av vår utställning ”Arkeologi vid Motala ström”. Tid: Fredagen den 10:e juni, kl 15.00. Plats: Biblioteket i Motala. Invigningstalare: Solveig Hansén. Föredrag: Göran Gruber.

Veronica har gjort ett riktigt finfynd! En flinteggad benspets!
A flint slotted bone point!

Veronicas benspets. Ett flintspån sitter kvar men det syns även spår efter flera andra i hartsen.

På den västra sidan av järnvägen dyker det som bekant upp fynd från diverse tidsperioder. Igår dök detta mynt upp. Vi tänker sent 1600-tal under Karl XI. Vad tänker ni?

Och här är baksidan. Några gissningar på valören?

En senneolitisk pilspets med urnupen bas är den vetenskapliga benämningen. Men när den kom fram blev det mest ett Wow, va, men… kolla… är det, typ flinta..eller?! Ibland tror man inte riktigt sina ögon när man hittar en pilspets från yngre stenåldern!

Med hopp om något riktigt häftigt grävde jag fram denna hund, begravd i samma kvadratruta som den senneolitiska pilspetsen. men precis i slutskedet av grävandet fann jag en plastfingerborg i magtrakten! Innan hade vi även funnit rester av ett halsband i närheten så nu sprack forntidsförhoppningarna rejält. Eller… ”Milo”,som blev arbetsnamnet, fick ett värdigt och spännande slut i varje fall.

Marie och Mats från Östergötlands Museum bygger utställningen på biblioteket i Motala. Invigning idag klockan 15.00. Välkomna!

Veronicas finfyndande fortsätter! Dagens frågetecken, vad är detta? Någon där ute som vågar gissa?

Veronicas andra finfynd för dagen, en ristad hornbit. Nu väntar vi bara på att hon ska hitta resten!

Andungarna växer så det knakar.